En Kolay Vatandaşlık Veren Ülkeler 

En kolay vatandaşlık veren ülkeler , birkaç farklı yol ile kolayca vatandaşlık vermektedir.Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşamını sürdüren bazı insanlar yaşam kalitesi, güvenilirlik, eğitim, iş olanakları, iklim koşulları gibi birçok nedenle yaşadıkları ülkenin dışında bir hayat düşlemekte ve bunun yollarını aramaktadır. Gerekli şartlar sağlandığı sürece bu mümkündür. Bu yazımızda başlıca hangi ülkelerin ne şartlarda ülke vatandaşlığını verdiğini ele alacağız. 

1

Vatandaşlık Alma Yolları (2023)

Bir ülkenin vatandaşlığını almanın çeşitli yolları vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir; 

Soydan gelen vatandaşlıkta ikamet etme zorunluluğu yoktur fakat ülkenin dil ve kültür testi hedef bölgeye göre değişmektedir.
Doğum yolu ile vatandaşlıkta ülke sınırları içinde doğum gerçekleştiği için zaten ülkenin vatandaşlığına hak kazanılır. İstisnai durumlar vardır.
Yatırım yolu ile vatandaşlıkta konaklama ya da dil ve kültür yeterlilik testi ülkeye göre değişmektedir.
Evlilik yolu ile vatandaşlıkta ikamet edilmesi istenir. Dil ve kültür testi ülkeye göre değişse de birçok ülke yeterliliğin kanıtlanmasını beklemektedir.
Vatandaşlığa kabul yolu ile vatandaşlıkta ikamet edilmesi ve dil yeterlilik testi istenir. 
Bunada Göz Atın
Portekiz Vatandaşlığı Hakkında Tüm Bilgiler 2023
2

Yatırım Yoluyla Kolay Vatandaşlık Alınabilecek AB Ülkeleri

PORTEKİZ

Listemizin ilk sırasında son zamanlarda Batı Avrupa’nın gözbebeği olan Portekiz var. Portekiz’de Golden Visa kapsamında vatandaşlık almak için;  

Minimum değeri 350.000€ olan bir gayrimenkul satın alınabilir
500.000€ ya da üzeri fon yatırımı yapılabilir
250.000€ ya da üzeri bağış yapılabilir
Portekiz bankalarına sermaye transferi yapılabilir

Yukarıdaki şartlar karşılandığı taktirde oturma izni alarak beş yılın sonunda vatandaşlığa hak kazanılır. Vatandaşlık hakkının geçerli olması için belirlenen beş yıllık süre boyunca yatırımın elde tutulması beklenir. Bu beş yıllık süre boyunca ülkede sadece yılda yedi gün kalınması yeterlidir.

Kişisel Portekiz
Vatandaşlık Danışmanı

Türk & Portekizli Danışmanlarımız Hizmetinizde.

Öngörülen şartlar yerine getirildiği taktirde beş yıllık sürenin sonunda temel Portekizce yeterlilik sınavından geçer not alarak vatandaşlık alınır. Ayrıca Portekiz vatandaşlığı için vatandaşı olunan ülkeden sabıka temiz kâğıdı alınmalıdır ve Portekiz’de hiçbir ödenmemiş vergi borcu olmamalıdır.  

Yunanistan 

Avrupa’nın en güzel ada manzaralarına sahip olan ülkelerden biri hiç kuşkusuz ki Yunanistan’dır. Mutfağıyla ünlü bu Ege ülkesinde vatandaşlık almak için belli şartları yerine getirmek gerekir. Bunlar; 

En az 250.000€ değerinde bir gayrimenkul satın almak
Yunanistan bankalarına minimum 400.000€ değerinde sermaye transferi yapmak
Yunanistan gayrimenkul yatırım şirketlerinden en az 400.000€ değerinde hisse senedi satın almak

Bu şartlar yerine getirildiği taktirde geçici oturma izni alınır ve yedi yıl boyunca yatırımın elde tutulması beklenir. Ülke sınırları içerisinde yılda 183 gün bulunma zorunluluğu vardır. Vatandaşı olunan ülkeden temiz sabıka kaydı beklenir.  

İspanya 

İspanya Golden Visa kapsamında vatandaşlığa hak kazanmak için;  

Toplam değeri 500.000€ olan bir veya birden fazla gayrimenkul satın alınmalı
10 yıl boyunca yatırım elde tutulmalı
İspanya içerisinde hiçbir vergi borcu olmamalı
İspanya’da 10 yıl boyunca yılda en az 183 gün ikamet edilmeli (İlk yıl geçici oturum izni verilir. Sonraki her iki yıl oturum izni uzatılır ve toplam beş yılın sonunda şartlar yerine getirilmişse kalıcı oturum izni verilir)
10 yılın sonunda İspanyol kültürü ve diline hâkim olduğunuzla ilgili temel sınavı geçilmesi gerekir. 

Malta 

Malta Bireysel Yatırımcı Programı (MIIP), tıpkı Golden Visa gibi yatırımcıya seçenekler sunmaktadır. Avrupa ülkesi olan Malta’da yatırım yapacak olan kişilerin on sekiz yaşından büyük olması ve sabıka kaydının temiz olması beklenir. Yatırımcının Uluslararası bir sağlık sigortasının ve biyometrik datasının olması gerekmektedir. Gerekli şartlar yerine getirildiği taktirde ülkede yaşadığınız ay sayısına göre; 

12 ay karşılığında 750.000€ 
36 ay karşılığında 600.000€ 

Malta hükümetine katkıda bulunmanız gerekmektedir. Ayrıca bu yolla ülkenin vatandaşlık hakkını kazanmak için minimum tutar olan 700.000€ değerinde bir gayrimenkul satın alınması ya da en az yıllık 16.000€ değerinde bir mülk kiralanması gerekir.  

Curaçao 

Curaçao, Hollanda Krallığını oluşturan dört ülkeden biridir. Minimum yatırım tutarı olan 280.000$ değerinde bir gayrimenkul yatırımı ile bu özerk bölgeden vatandaşlık alabilir, özgürlükler ülkesi olan Hollanda’ya bir adım daha yakın olabilirsiniz.  

Ayrıca; 

Almanya
Avusturya
Bulgaristan
Letonya

gibi AB ülkeleri de bu yolla vatandaşlık vermektedirler. 

3

Parayla Vatandaşlık Alınabilecek Diğer Ülkeler

Kanada 

Kanada, 400.000$ yatırımın yanı sıra, 800.000$ değerinde varlık talep etmektedir. 

Makedonya 

Makedonya minimum 40.000€ değerinde gayrimenkul satın alınmasını şart koşarken, 400.000€ değerinde yatırım yapılması ve en az 10 işçinin istihdam edilmesiyle vatandaşlık hakkı tanıyor. 

Avusturalya 

Yatırımcı Vizesi adı altında 4,7 milyon dolar yatırım yapan kişilere bölgede yaşama hakkı veriyor. 

Amerika Birleşik Devletleri 

Amerika Birleşik Devletleri’nde minimum 500.000$ değerinde yatırım yapılması ve en az 10 kişiye istihdam sağlanmasını beklenmektedir. 

St. Kitts ve Nevis  

18 yaşını doldurmuş ve adli sicil kaydı olmayan herkesin Karayipler’deki bu iki adadan oluşan federasyon ülkesinde yatırım yapmak, dolayısıyla vatandaşlık almak için hakkı vardır. Bunun için ülkenin hükümeti tarafından onaylanmış bir gayrimenkul projesine yatırım yapılması gerekir. Yatırım seçenekleri aşağıdaki gibidir: 

Ayrıca ülkenin Sürdürülebilir Büyüme Fonu’na en az 150.000$ değerinde bağış yapılarak da vatandaşlık hakkı kazanılabilir. Bu bağış tutarı geri iade edilmez. 

Portekizde Yaşam Nasıldır?

Bunada Göz Atın

4

En Ucuz Vatandaşlık Veren Ülkeler

Antigua ve Barbuda  

Antigua ve Barbuda yatırım yoluyla vatandaşlık almanın en kolay olduğu ülkelerin ilk sırasındadır. Karayip Denizi’nin doğusunda yer alan ada ülkesi Antiqua ve Barbuda’da vatandaşlığa hak kazanan yatırımcılar dünyadaki 151 ülkeye vizesiz seyahat edebilmektedir. Bunun için aşağıdaki yatırım seçeneklerinden en az birinin yerine getirilmesi gerekmektedir: 

Yapılan yatırımın beş yıl boyunca elde tutulması beklenmektedir. Ayrıca yatırımcı on sekiz yaşından büyük olmalı ve sabıka kaydı temiz olmalıdır. Ülke, vatandaşlık talebinde bulunacak kişi veya kişilerin sağlık durumunun iyi olmasını beklemektedir. Ülkenin dilini öğrenmek şart koşulmasa da resmen bağlılık yemini edilmesi beklenir. 

Dominika 

Karayip bölgesinde ada ülkesi olan Dominika, yatırım fonu ya da gayrimenkul yatırımıyla en ucuz vatandaşlık veren ikinci ülkedir. Bunun için; 

Yatırım aracı olarak devlet fonunun seçilmesi ve eş ve çocukların olması durumunda bu tutarlar neredeyse iki katına çıkmaktadır. 

Grenada 

Karayip bölgesinde yer alan ülkede dil ve ikamet önkoşulu yoktur. Grenada Hükümeti’ne geri ödemesiz yapılan katkı bedeli ya da Hükümetin onay verdiği bir gayrimenkul projesinden satın alınan konuta karşılık vatandaşlık alınabilir.

Ödenmesi gereken meblağlar asıl yatırımcı ve aile fertlerinin kişi sayısına göre belirlenir. Ortalama olarak 350.000$ tüm aileyi Grenada vatandaşı yapmak için yeterlidir. 

5

Doğum Yoluyla Vatandaşlık Veren Ülkeler

Dünyada her ülke vatandaşlık hakkı kriterlerini kendi belirler. Son zamanlarda dünyada vatandaşlık hakları birçok ülke tarafından daha kısıtlayıcı bir hal alırken, Latin Amerika ülkelerinde kolay bir şekilde elde edilebilmektedir. Birçok ülkede doğum hakkıyla vatandaşlık alabilmeniz için o ülkede doğmuş olmanız yeterlidir.

İstisnai durum olarak gösterebileceğimiz ABD’de başka bir ülkenin diplomatlarının çocukları Amerika Birleşik Devletleri’nde doğmuş olsalar bile ülkenin vatandaşlığına hak kazanamazlar. 

Vatandaşlığını doğum hakkı olarak veren başlıca diğer ülkeler şöyledir: 

Antigua ve Barbuda
Arjantin
Bardabos
Belize
Brezilya
Kanada
Çad
Şili
Küba
Dominika
Ekvador
El Salvador
Fiji
Grenada
Guatemala
Guyana
Jamaika
Meksika
Pakistan
Panama
Paraguay
Peru
Saint Kitts ve Nevis
Uruguay
Venezuela
6

Etnik Köken ve Soy Bağı ile Vatandaşlık Veren Ülkeler

Kişi, hedef ülkenin vatandaşı olan ataları yoluyla vatandaşlık almaya hak kazanılabilir. Birçok ülke, sınırları dışında doğan kişiye vatandaşlık veren ”Soydan Vatandaşlık Programına” sahiptir. Başlıca ülkeler aşağıda yer almaktadır. 

Macaristan 

Macaristan vatandaşlık yasası 2011 yılında kabul edilmiştir. Macar yasalarına göre 1920’den önce veya 1941-1945 yılları arasında başvuruda bulunacak kişinin ülke sınırları içerisinde doğmuş bir atası varsa vatandaşlık almaya hak kazanabilir. Ayrıca, eskiden ayrı birer ülke olmadan önce Macaristan’ın bir parçası olan Slovakya ve Romanya gibi ülkeler de bu yasaya dahildir. Ancak soyun günümüze kadar bağlantısını kanıtlanması gerekmektedir. Tüm bunların sonunda temel Macarca dil yeterlilik sınavında başarı gösteren başvuru sahipleri, Macaristan vatandaşlığını kazanmaktadır. 

Bulgaristan 

Başka bir ülkeye göç eden üst soyların üzerinden vatandaşlık veren bir diğer ülke Bulgaristan’dır. Ataları ya da yakın aile bireylerinin (dede, anne, baba vb.) Bulgaristan’da doğduğunu kanıtlayan herkes Bulgar vatandaşlığı başvurusu yapabilmektedir. Bulgaristan vatandaşlığı hakkı sadece çekirdek aile bireyleriyle aktarılmaktadır. Yani torun, anne ya da baba Bulgar vatandaşlığı almadan bu hakkı elde edemez.  

İtalya 

İtalyan kökeni olan herkes vatandaşlık almaya hak kazanabilir. İtalya vatandaşlığı almak için hak sahibi, 1861 ya da sonrasında burada doğmuş olan bir ataya sahip olmalıdır. Soyun bozulmamış olması gerekmektedir.  

Polonya  

Polonya vatandaşlığına başvuran kişinin vatandaşlık hakkı kazanması için atalarının 1900 yılı ve sonrası burada doğmuş olması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan en az bir atası olan kişi, vatandaşlık için başvurma hakkına sahiptir. Ayrıca, Polonya’nın başvuranı tanıması için soy bağının kesintisiz olması gerekmektedir. Yani ata, başka bir ata yoluyla farklı bir vatandaşlığa geçmemiş olmalıdır.  

Aşağıda kıtalara göre soy yoluyla vatandaşlık veren bazı diğer ülkeler yer almaktadır. 

KITA SOY YOLUYLA VATANDAŞLIK VEREN ÜLKELER
AfrikaGüney Afrika , Nijerya , Cape Verde , Tunus
AmerikaAmerika Birleşik Devletleri , Kanada , Brezilya , Arjantin , Meksika , Kosta Rika , Şili , Kolombiya , Dominik Cumhuriyeti
AsyaTayland , Tayvan , Singapur , Moğolistan , Filipinler , Güney Kore
Avrupaİngiltere , İspanya , Romanya , İrlanda , Avusturya , Hollanda , Çek Cumhuriyeti , Norveç , Finlandiya , Türkiye , Almanya , Yunanistan , Danimarka , Litvanya , Lüksemburg , Portekiz , Slovakya , İsveç , İsviçre , Estonya
Orta DoğuUmman , Bahreyn , Kuveyt , İsrail , Ürdün
OkyanusyaFiji , Yeni Zelanda , Avustralya

7

Çekiliş ile Vatandaşlık Veren Ülkeler

Amerika Birleşik Devletleri her sene Green Card adı altında yaptığı vize çekilişiyle ücretsiz olarak vatandaşlık vermektedir. Çekilişe katılacak olan kişilerin vatandaşlığının olduğu ülkenin Birleşik Devletleri’ne bir önceki sene 50.000 kişinin altında göçmen göndermiş olması gerekir. Çekiliş sonucu Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamaya hak kazanan kişiler beş yıl içerisinde en az iki buçuk sene ülkede ikamet etmek zorundadır ve hiçbir suça karışmamalıdır. ABD her yıl ortalama 50.000 kişiye Green Card yoluyla vatandaşlık vermektedir. Bu şekilde nüfus ve kültürel çeşitliliğini artırmayı hedeflemektedir. Kanada ve Avusturya gibi bazı ülkeler her yıl olmasa da çekiliş yoluyla vatandaşlık verebilmektedir. 

8

Çekiliş ile Vatandaşlık Veren Ülkeler

İngiltere

Hiçbir maddi talepte bulunmadan vatandaşlık veren ülkelerden biri İngiltere’dir. Tabii bunun için vatandaşlık talebinde bulunacak kişinin yerine getirmesi gereken sorumluluklar vardır; Ankara Anlaşması gereğince İngiltere sınırları içerisinde bir iş kurarak istihdam sağlanması gerekir. İngiltere vatandaşlık şartları arasında ülkede altı yıl ikamet edilmesi beklenir. Bu altı yılın 450 günü dışarıda bulunulabilir. Bir diğer gereksinim ise ülkenin ana dili olan İngilizceyi yeterli seviyede bilmektir. 

Kanada 

Ücret talep etmeksizin vatandaşlık veren ülkelerden biri de Kanada’dır. Ülkenin vatandaşlığına hak kazanmak için iş, okul gibi sebeplerle ülkede en az 5 yılın üç yılını Kanada’da geçirmek gerekir. Gerekli şartlar oluştuğu taktirde ülkenin kültürüne ve iki ana dilinden (İngilizce, Fransızca) en az birine hâkim olunduğunun kanıtlanması beklenir.  

9

Ülkelerin Kendi Vatandaşlığına Kabul Süreleri

Hemen her ülke kendi vatandaşlığının kabulü için çeşitli sürelerde ikamet şartı koşar. Bu ülkelerin vatandaşlığa kabul süreleri iki yıldan beş yıla kadarken, bazı ülkelerin kabul süreleri on yıl ve üstüne çıkmaktadır. Aşağıdaki listede bazı ülkelerin kabul süreleri yer almaktadır. 

İki yıl ikamet şartı koşan ülkeler 

Arjantin
Peru

Üç Yıl İkamet Şartı Koşan Ülkeler 

Ekvador
Polonya
Sırbistan

Dört Yıl İkamet Şartı Koşan Ülkeler 

Brezilya
Etiyopya

Beş Yıl İkamet Şartı Koşan Ülkeler 

Kanada
İrlanda
Belçika
Portekiz
ABD
Avustralya

On Yıl İkamet Şartı Koşan Ülkeler 

Bulgaristan
Litvanya
İsviçre
İspanya

En kolay hangi ülkenin vatandaşı olunur?

Her ülkenin vatandaşlığını kazanmak kendi içinde zorluklar barındırsa da Karayip ülkelerinden vatandaşlık almak oldukça kolaydır.

En kolay hangi Avrupa ülkesi vatandaşı olunur?

Malta Avrupa’da en kolay vatandaşlık alınabilecek ülkelerden biridir. Çeşitli yatırım yollarıyla 12 ila 36 ayda Avrupa vatandaşı alabilirsiniz.

En ucuz vatandaşlık hangi ülke?

Karayip bölgesinde yer alan Antigua ve Barbuda’nın yanı sıra, yine Karayipler’de bir ada olan Dominika diğer ülkelere göre küçük yatırımlarla vatandaşlık veren ülkelerdir.

Parayla vatandaşlık alınır mı?

Evet. Birçok ülke kendi kriterleri doğrultusunda ülkelerinin vatandaşlığını talep eden kişiden çeşitli yatırımlar ve bağışlar beklemektedir.

Vatandaşlık almak kaç TL?

Sürekli değişen kur nedeniyle bunun net bir cevabı olmasa da 100.000$ gibi bir meblağa vatandaşlık almak mümkündür.

Yatırım Yoluyla vatandaşlık veren ülkeler listesi var mı?

Yatırım yolu ile Vatandaşlık Veren ülkeler listesini sitemizden bulabilirsiniz.Detaylı açıklama mevcuttur.

Avrupa Birliği vatandaşlığı kaç para?

280.000 Euro’ya AB pasaportu almak mümkündür; Avrupa ülkelerinden birinde yatırım yaparak da AB vatandaşlığı alınabilir.

Portekiz Vatandaşı olmak ne kadar?

En az 350.000€’luk bir gayrimenkul yatırımı ve ek masraflarla Portekiz vatandaşı olunabilir.

Yunanistan Vatandaşı Olmak Ne Kadar?

En az 250.000€’luk bir gayrimenkul yatırımı ve ek masraflarla Yunanistan vatandaşı olunabilir.