Ab pasaportu, Avrupa vatandaşlığı hakkına sahip olmak için verilen bir belgedir. Bu pasaporta sahip olan vatandaşlar bazı özel haklara sahip olduğu için oldukça ayrıcalıklıdır. Özellikle de Avrupa Birliği ülkelerinde serbest bir şekilde ikamet etmek ve dolaşmak bu pasaporta sahip kişiler için geçerlidir.
Bu haklara sahip olmak için öncelikle Avrupa birliği ülkelerini, nasıl başvuru yapıldığını ve alternatif seçenekleri bilmekte fayda var. Bu konulara hâkim olduğunuz zaman daha kolay bir şekilde başvuru yapabilmeniz mümkündür.
Ab pasaportunun sağladığı ayrıcalıklar sayesinde Avrupa vatandaşı olmak isteyen pek çok kişi vardır. Bu noktada yapılması gereken başvurular ve işlemler söz konusudur. Avrupa birliği vatandaşlığı kısaca, Avrupa birliği bünyesinde yer alan ülkelerin vatandaşlarının ulusal kimliklerine ayrıcalıklı haklar tanınmasıdır. Ülkemizde de Avrupa Birliği vatandaşı olmak isteyen pek çok insan vardır.
Günümüzde özellikle de çocuklar için bu vatandaşlık alınmaktadır. Hem çocuklarınızı hem de kendinizin geleceğini ve önemli haklarını bu pasaportla güvence altına alabilirsiniz. Bu noktada Ab vatandaşı nasıl olunur? sorusu sıkça gündeme gelmektedir. Avrupa birliği vatandaşlığı, Avrupa birliği ülkeleri tarafından verilir. 27 bağımsız devletten oluşan Avrupa birliği ülkeleri aşağıda listelenmiştir:
Bu ülkeler hemen değil, zamanla Avrupa Birliği’ne katılarak vatandaşlarına ayrıcalıklı hakları sağlamışlardır. Avrupa pasaportu almak isteyen kişiler bu ülkelerden birine başvurarak tanınan ayrıcalıklı haklardan yararlanabilmektedir.
Günümüzde ise Türkiye vatandaşları Portekiz Golden Visa programıyla Avrupa vatandaşı olma hakkına sahip olabilmektedir. Bu programdan yararlanabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak ve Portekiz’de belli bir tutarda yatırım yapmak gereklidir.
Portekiz Golden Visa’dan yararlanmak için minimum 280.000 Euro yatırım yapılması gerekmektedir. Diğer bir şart ise adli sicilin temiz olmasıdır. Bu şartlar sağlandığında Portekiz’e başvuru yaparak Avrupa birliği vatandaşı olma hakkına sahip olabilirsiniz.
Avrupa pasaportu hem Avrupa’da ücretsiz eğitim hem de geniş iş fırsatı seçeneklerinden yararlanmayı sağlayan avantajlı bir belgedir. En önemlisi de Avrupa vatandaşı için geçerli olan hakları pasaporta sahip olur olmaz sizin için de geçerli olacaktır. Söz konusu olan Ab pasaportunun sağladığı avantajlar şunlardır:
Tüm bu avantajlardan Ab pasaportuyla yararlanmanız mümkündür. Günümüzde pek çok kişi Ab pasaportu alarak hem ailesini hem de kendini birçok açıdan güvence altına almaktadır. 18 yaşınızı doldurmanız durumunda medeni durumunuz ne olursa olsun bu pasaporta sahip olabilirsiniz.
Avrupa Birliği, 27 ülkeden oluşan ve vatandaşlarına ayrıcalıklı haklar tanıyan bir örgütlenmedir. 7 Şubat 1992 yılında imzalanan Maastricht Antlaşması 1993 yılında yürürlüğe girerek Avrupa Birliği’ni oluşturmaya başlamıştır. Dünya üzerinde ayrıcalıklı haklar tanıyan Avrupa Birliği’nin temel amacı ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan kalkınmayı sağlamaktır.
Avrupa Birliği edinilen son nüfus verilerine göre 446,8 milyon vatandaştan oluşuyor. Her sene daha fazla bir nüfus artışının olduğunu gözlemlemek mümkün. Kendine ait bir bayrağı olan Avrupa Birliği dünya üzerinde kendini güçlü bir şekilde temsil etmektedir. On iki altın yıldızdan oluşan bayrağıyla aynı zamanda bütünselliği ve mükemmelliği de temsil etmektedir.
Şu an 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği’ne ülkeler hemen katılım sağlamamıştır. Zamanla genişleyen bu siyasi güçlü birliğe katılmak için aday ülkeler vardır. Son 10 yılda Avrupa Birliği’ne katılma hakkına sahip olan ülkeler arasında Hırvatistan yer almaktadır. Tüm bu özelliklere sahip olan Avrupa Birliği, kendi milletlerine sağladığı ayrıcalıklı haklarıyla dünya üzerinde farkını ortaya koyuyor.