Portekiz Vatandaşlığı Hakkında Tüm Bilgiler 2023

Portekiz vatandaşlığı ya da bunun öncesinde başvurarak alacağınız, oturma iznini kapsayan Golden Visa, ülkede bir hayat kurmanıza, işe girmenize veya iyi bir eğitim almanıza olanak sağlar.

 

Koruma altındaki doğası; sörf, binicilik, golf gibi çeşitli aktiviteleri kolayca yapmanıza imkan sunar. 

İngilizce ana dil olmamasına rağmen yaygın konuşulur. Ayrıca pek çok ülkeden çeşitli sebeplerle göç aldığından sosyo-kültüründe ırkçılık yoktur. Nüfusun büyük çoğunluğu Hristiyan olsa da diğer dinlerden insanlar burada rahatça yaşayabilir. 

Portekiz, dünyada 3. en büyük Exclusive Ekonomik Bölgesi’ne dahil olduğundan bu ülkede az gelirle bile kaliteli bir yaşam sürdürülebilir. Çünkü hem yiyecekler kaliteli hem de herkesin bütçesine uygun. 

Bulunduğu konumu ve kendine has kültürüyle deniz ürünleri, sebze, meyve ve şarap çeşitliliğine sahip. Ayrıca, Atlantik Okyanusu sebebiyle bu ülkede hava genelde açık ve güneşli olur. 

Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan Portekiz’den vatandaşlık almak istiyorsanız, Portekiz bazı ülkelere göre çok daha kolay vatandaşlık veriyor. Sadece bazı şartları yerine getirmeniz yeterli olacak.

Portekiz vatandaşlığı nasıl alınır? Vatandaşlık şartları, dil sınavı ve çok daha fazlasını merak ediyorsanız kılavuzumuz size yol gösterecek.

1

Portekiz Vatandaşı Olmak Zor mu?

Hayır zor değil. Eğer soy, evlilik veya doğum yoluyla vatandaşlık alma şansınız varsa endişelenmeyin. Diğer çoğu AB ülkesine kıyasla Portekiz, vatandaşı olmak daha kolay.

Bunun için, ülkede yasal olarak 5 yıl ikamet edilmesi ve A2 seviyesinde temel Portekizce yeterliliğini sağlayıp, başvuru için gerekli belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Bunlar hazır olduğunda vatandaşlık başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz.

2

Portekiz Çifte Vatandaşlığa İzin Veriyor Mu?

Portekiz, ABD gibi diğer ülkelerin aksine çifte vatandaşlığa izin veriyor. Yabancı vatandaşlığa sahip Portekiz vatandaşları bu durumda vatandaşlıklarını kaybetmiyorlar. Aynı şekilde, siz de Türkiye vatandaşlığınızı koruyabilir ve ileri zamanlarda çifte emeklilik fırsatından yararlanabilirsiniz. Fakat Türkiye harici bir ülkenin vatandaşlığına sahipseniz o halde ülkenizin şartlarını incelemeniz gerekebilir.

3

Portekiz Vatandaşlığı İçin Şartlar Nelerdir?

Portekiz vatandaşlığı almak isteseniz de bunun için belli başlı kriterlere sahip olmanız gerekir: 

Portekiz’de doğduysanız,
Portekizli ebeveynleriniz veya büyükanne büyükbabanız varsa,
Bir Portekiz vatandaşı ile evliyseniz
Portekiz’de yasal olarak en az 5 yıl ikamet ediyorsanız

Yukarıdaki durumlardan birine sahipseniz, o halde Portekiz vatandaşlığı başvurunuzu hızlı ve içiniz rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Gerekli prosedürleri takip ettikten ve devlet onayı aldıktan sonra siz de Portekiz vatandaşı olabilirsiniz. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki başlıklarda daha ayrıntılı bilgiler bulacaksınız.

4

Portekiz Vatandaşı Olma Yolları

Ücretsiz Portekiz Vatandaşı olmanın birden fazla yolu bulunmaktadır.Eğer vatandaş olma yollarını ele alacak olursak sırası ile şu şekildedir ;

Soy Yoluyla Portekiz Vatandaşlığı

Soyunuz Portekiz’e dayanıyorsa eğer vatandaşlık alma şansınız yüksek. Ebeveynleriniz ya da büyükanne/büyükbabanız Portekizliyse, ülkede yaşama zorunluluğunuz olmadan bile Portekiz vatandaşlığına hak kazanabilirsiniz.

Zaten Portekizli ebeveyniniz olduğunda size vatandaşlık hakkı doğar. Portekiz dışında doğsanız bile soyunuz Portekiz’e bağlıysa kolay bir şekilde vatandaşlık alabilirsiniz. Bunun için doğum belgenizi hazırlamanız yeterli. Bu nedenle doğum belgelerinizin kaybolmamasına ve ailenizle iletişimi koparmamaya dikkat edin.

Ayrıca, dikkat etmeniz gereken bir durum var. Eğer Portekizli ebeveyniniz yok fakat büyükanneniz/büyükbabanız var ise o halde A2 düzeyinde Portekizceniz olduğunu kanıtlamanız gerekir. Bunun için CIPLE adı verilen Portekizce sınavına girip yeterliliğinizi kanıtlayan bir belge alabilirsiniz.

Evlilik Yoluyla Portekiz Vatandaşlığı 

Eğer Portekiz vatandaşı olan biriyle 3 yıl ve üzeri bir süredir evliyseniz, o halde 5 yıllık ikamet şartını yerine getirmenize gerek yok. Çünkü Portekizli biriyle evli olarak 3 yıl Portekiz harici bir ülkede yaşasanız dahi bu hakkı elde edebilirsiniz. Bununla birlikte, A2 seviyesinde Portekizce bilgisi de vatandaşlık alma sürecinizi kolaylaştıracak.

Doğum Yoluyla Portekiz Vatandaşlığı

Portekiz doğum yoluyla vatandaşlık konusunda diğer ülkelerden biraz farklı. Çünkü, Portekiz topraklarında doğan çocuklara hemen vatandaşlık verilmiyor. Bunun için ebeveynler Portekiz’de en az 1 yıldır ikamet ediyor olmalı. Ancak bu şekilde vatandaşlık almaya hak kazanabilirsiniz.

Evlat Edinme Yoluyla Portekiz Vatandaşlığı

Yabancı uyruklu veya başka bir ülkeden evlat edinilen çocuklar ebeveynler aracılığıyla Portekiz vatandaşı olabilir. Ancak bu sadece 18 yaş altı için geçerlidir.

Yani, Portekiz vatandaşı olmayı düşünüyorsanız yetişkinlere yönelik evlat edinme mümkün olmayacağı için bu prosedür sizin için çok uygun olmayabilir. Fakat geçmişinizde böyle bir durum varsa o zaman vatandaşlığa başvurabilir ve ayrıntılı olarak şartları öğrenebilirsiniz.

Sefarad Yahudi Mirasına Göre Vatandaşlık

Eğer soyunuz Sefarad Yahudilerine dayanıyorsa atalarınız sayesinde Portekiz vatandaşı olma şansınız var.

Portekiz’in Sefarad Yahudi soyuna bu şansı tanımasının sebebi ise yüzlerce yıl önce, Engizisyon günlerinde binlerce Yahudi’nin İber yarımadasından kovulması. Oldukça eskiye dayanan bu olay sonrasında Portekiz ve İspanya tazminat yolu olarak bu Yahudilere vatandaşlık teklif etti.

Bu yolla vatandaşlık alacaksanız eğer, soyunuzun Sefarad Yahudilerine dayandığını kanıtlamak için bir belgeye ihtiyacınız olacak.

Mülteci Statüsünde Portekiz vatandaşlığı

Portekiz, yabancı uyruklu kişinin ülkesinde demokrasi, sosyal ve ulusal özgürlüğe sahip olmaması hatta haklarının korunamaması, çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalıp, zulme uğraması halinde kişilere vatandaşlığına başvurma şansı tanır. Böyle bir durumda öncelikle mülteciler bir süreliğine Portekiz’de sığınır. Ardından, eğer geri dönemeyecek durumda olursa da Portekiz vatandaşlığına başvurulabilir.

İkamet Yoluyla Portekiz Vatandaşlığı

İkametgâh süresi doldurarak yani telsik yoluyla vatandaşlığa geçiş mümkün. Ancak böyle bir durumda birey 18 yaş üzeri ise Portekiz’de 5 yıllık yasal bir ikametinin olması gerekir. Sonrasında bu ülkenin vatandaşı olmak için başvuru yapabilir. Fakat vatandaşlık alabilmesi için bu sürede en az A2 seviyesinde Portekizce bilmesi ve gerekli şartları taşıması gerekiyor.

18 yaş altı çocuklar ise ebeveynleri vatandaşlığa alındıkları zaman beyanname yoluyla Portekiz vatandaşlığı alabilirler. 

Endişelenmeyin. Tüm bu şartlara sahip olmasanız bile Portekiz vatandaşlığı için farklı yöntemler mevcut. Detaylar için okumaya devam edin.

Kişisel Portekiz
Vatandaşlık Danışmanı

Türk & Portekizli Danışmanlarımız Hizmetinizde.

5

Yatırım Yoluyla Portekiz Vatandaşlığı

Burada gayrimenkul fiyatları Avrupa’dan daha ekonomik olduğundan yüksek gelirli yatırım fırsatı vaat eder. Aynı zamanda işinizi kurabilir ve geleceğe yatırım yapabilirsiniz. Portekiz dünyanın her yerinden yatırımcıları teşvik ediyor. Yatırımcılar bu yüzden oturma iznini de kapsayan ve pek çok olanak sunan Golden Visa’ya başvurmayı tercih ediyor.

2012’de başlatılan Golden Visa programının amacı küresel yatırımcılardan Portekiz ekonomisine fon aktarılmasıydı. Bu sebeple o yıllarda yatırım yapan yabancı uyruklu yatırımcılar için özel bir geçici oturma izni verildi. Bu durum günümüzde de devam ediyor.

Golden Visa yatırımcısı, bu şekilde Portekiz’de yaşama ve çalışma izni alarak aynı zamanda Schengen ülkelerini seyahat etme fırsatından da yararlandı. 

Golden Visa kişinin ailesini veya bakımını üstlendiği kişileri de kapsıyor. Portekiz vatandaşlığı için ev alma, sermaye transferi, çeşitli bağışlar vb. kapsadığından oldukça yararlı bir program. 

AB üyesi ülkelerin vatandaşları veya İsviçre vatandaşı olan kişiler harici yabancı uyruklu herkes Portekiz Golden Visa’ya başvurabiliyor.

Kısacası yatırım yapmanız karşılığında size oturma izni sağlıyor. Ayrıca burada her yıl ortalama sadece 7 gün geçirmeniz yeterli. Beş yılın sonunda da tercihinize göre çifte vatandaşlık başvurusu yapabiliyorsunuz.

Portekiz’de 5 yılın sonunda vatandaşlık kazanmak için aşağıdaki yatırım türlerinden tercih ettiğinizi seçebilirsiniz:

Durumunuza ve isteğinize bağlı olarak bunlardan herhangi birini seçebilirsiniz.

Golden Visa 

Oturma iznini kapsayan Golden Visa için gayrimenkul alabileceğiniz yerler kısıtlandı. Lizbon veya Porto gibi büyük şehirler sadece ticari mülk almak isterseniz uygun olacak. Konut almak içinse daha çok iç kesimler ve kırsal alanlardan konut alabileceksiniz.

Minimum Yatırım Ücreti

Bu sebeple burada yatırım yapacaksanız bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz.

6

Vatandaşlığa Sahip Olmanın Faydaları

Portekiz vatandaşı olmanın ülke içinde sağladığı çeşitli kolaylıklar ve haklar bulunur. Aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi olan Portekiz, vatandaşlarına farklı pek çok alanda fayda sağlar. Bu faydalar genel olarak:

Ülkede Yaşam, İş ve Eğitim

Eğitim konusunda pek çok devlet okulunun yanı sonra da burada özel okul kapsamında İngiliz ve Amerikan okulları da var. Seçilebilecek iyi standartlarda eğitim veren üniversiteler de mevcut olduğundan siz ya da ailenizden biri burada kaliteli bir eğitim alabilir.

Ülkenin size çalışma izni vermesi, tercih ettiğiniz bir yerde çalışmanıza veya kendi işinizi kurmanızı teşvik eder. Böylece hem para kazanır hem de güzel bir hayat kurabilirsiniz.

Özellikle Golden Visa’nın sağladığı oturma izniyle Portekiz’de tam anlamıyla yaşamaya karar verirseniz, sağlık sigortası yaptırmalısınız. Çünkü bu şekilde sağlık ve eğitim dahil olmak üzere tüm kamu hizmetlerinden yararlanabileceksiniz.

Portekiz vatandaşlık başvurunuzda veya Golden Visa’dan aile üyelerinizin veya bakımını üstlendiğiniz kişilerin faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki aile üyeleri sizin oturma izninizden yararlanabilir ve sizinle başvurabilir:

Fakat Portekiz vatandaşlığına başvurmak için aşağıdaki şartları karşılamanız gerekir: 

Şeklinde şartları karşılarsanız eğer diğer gereklilikleri de karşıladığınız sürece vatandaşlığa gönül rahatlığı ile başvurabilirsiniz.

Yılda 6 ay 3 günden (183 gün) fazla kalmadığınız zaman, başvuru sahibi olarak herhangi bir vergiden sorumlu tutulmazsınız. Fakat burada çalışmaya başlamış ve kendinize ait bir yaşam kurduysanız o halde siz de diğerleri gibi vergi ödemek zorundasınız.

Kişisel Portekiz
Vatandaşlık Danışmanı

Türk & Portekizli Danışmanlarımız Hizmetinizde.

Yabancılar için uygun bir vergi rejimine sahip olduğu söylenebilir. NHR olarak da bilinen Non-Habitual Residency programı sayesinde ikametinizin ilk on yılı için gelir vergisinden belirli bir oranda muaf tutulursunuz.

7

Portekiz Vatandaşlığı Fiyatları

Pek çok imkânı bir arada sunan bu avrupa ülkesi, yılın sadece 7 gününü burada geçirerek 5 yılın sonunda size vatandaşlık ve pasaport şansı sunar. Portekiz’de eğer en az 500.000 € fon satın aldıysanız vatandaşlığa bir adım daha yaklaştınız demektir.

Fon Ücreti:

Fon şirketlerinin her birinin kayıt ücreti değişse de genellikle fiyatlar 2500€’dan başlar. Şirkete göre bu fiyatlar artabilir.

Golden Visa İçin Kart Masrafları:

5 yıl boyunca Portekiz Hükümetine ödenecek kart ücretleri ve işlem harçları yaklaşık olarak 12.250€ ‘yu bulabilir.

Avukatlık Ücreti:

Avukatlık ücreti fon veya gayrimenkul alımına göre farklılık gösterir. Ayrıca kurumsal hukuk firmalarıyla çalışmanız daha sağlıklı bir tercih olarak görülür.

8

Dil Bilmeden Portekiz Vatandaşlığı Alınır Mı?

Portekizce bilmeden vatandaşlık alınamaz. Eğer ebeveynleriniz veya doğum yoluyla vatandaşlık alma şansınız yoksa, diğer yollarla vatandaşlığı almak için en az A2 seviyesinde Portekizceniz olması ve bunu sınavla kanıtlamanız gerekir.

Vatandaşlık İçin Dil Yeterliliği Testi

Vatandaşlık başvurusu öncesi burada oturma izni almak ve ileriye yönelik vatandaşlık için Portekizce dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Ancak bu test devletin belirlediği aşağıdaki kurumlardan biri tarafından kanıtlanmalı:

9

Oturma İzni Ne Kadara Mâl Olur?

Portekiz yabancılara oturma izni verirken bazı şartları karşılayıp karşılamamalarına göre onları değerlendiriyor. 

O zaman oturma izni almaya hak kazanabilirsiniz. Ayrıca oturma izni için ödemeniz gereken belli başlı ücretler bulunuyor. Oturma izni almayı kapsayan bu ücretler:

Özellikle yatırım amaçlı bu ülkede oturma izni almanız için gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

Vatandaşlık Başvuru Ücreti

Gereken şartları karşıladınız ve artık vatandaşlık başvurusu yapmaya hazırsanız, Portekiz vatandaşlığına başvurmadan önce bilmelisiniz ki başvuru ücreti yöntemlere göre 175 ila 250 € arasında değişir. Yöntemler ve ücretleri sırasıyla aşağıdaki gibidir: 

Portekiz Vatandaşlığı Nereden Talep Edilir? 

Vatandaşlık başvurunuzu değerlendirme ve karar verme yetkisi Portekiz Adalet Bakanlığına (IRA) aittir. Portekiz vatandaşlığına başvurmak istiyorsanız gerekli evrakları ve başvuru belgenizi aşağıdaki yerlerden birine teslim etmelisiniz:

Tüm bu süreçlerle ilgili hatasız bir başvuru için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Vatandaşlık İçin İstisnalar ve Özel Durumlar

Vatandaşlığa kabul edilmek için herhangi bir istisnai veya özel bir durum bulunmuyor. Bunun için Portekiz Devleti’nin belirlediği kurallara uymanız yeterlidir.

Kişisel Portekiz
Vatandaşlık Danışmanı

Türk & Portekizli Danışmanlarımız Hizmetinizde.

Vatandaşlığı Kaybetme veya Terk Etme

Portekiz’de eğer ciddi bir suç işlerseniz ya da herhangi bir terör eyleminden sorumlu olursanız vatandaşlığınız elinizden alınabilir. Bu durum sadece Portekiz vatandaşlığı olan kişileri vatansız bırakacağı için oldukça nadir yapılır. Bunun yerine çifte vatandaşlığı olan kişilerin Portekiz vatandaşlığı elinden alınır. 

Eğer farklı bir ülkenin vatandaşlığını alacaksanız, Portekiz vatandaşlığından gönüllü olarak vazgeçebilirsiniz. Bunun için yaşadığınız ülkedeki Portekiz büyükelçiliği ve konsolosluğu ile iletişime geçmeniz ve süreci öğrenmeniz gerekir.

10

Portekiz Vatandaşlığına Başvurmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Portekiz vatandaşlığı başvurunuzu sorunsuz bir şekilde yapmak ve ilk aşamayı geçmek istiyorsanız özellikle gereken belgeleri toplamanız gerekiyor. Ayrıca bu belgelerin yeminli bir tercüman tarafından Portekizceye çevrilmesinin gerekli olduğunu unutmayın. Başvuru için genel olarak gerekli belgeler:

Genel olarak vatandaşlık başvurusu için önemli belgelerdir. Ancak başvuru yöntemlerine göre belgeler farklılaşabilir. Başvuru yoluna göre belirlenen belgeler ise şu şekildedir:

Soy Yoluyla Vatandaşlık İçin Belgeler

Devlete Hizmet Yoluyla Vatandaşlık İçin Belgeler

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık İçin Belgeler

Yatırım Yoluyla Vatandaşlık İçin Belgeler

Portekiz Topluluğuna Aidiyet veya Sefarad Yahudi Mirası Yoluyla Vatandaşlık İçin Belgeler

Portekiz vatandaşlığı için gereken belgelerin Portekizce dilinde tercüme dilmesi, noter tasdikli olması, apostilin alınması (Portekiz’e bağlı konsolosluklara gidebilirsiniz) ve bazı durumlarda Portekiz Büyükelçiliğinde onaylatılması gerektiğini unutmayın.

Bazı durumlarda ek belgeler de istenebilir. Bunu başvuru yapmadan önce ilgili kuruma danışmalısınız. Evraklarınızın eksik veya yanlış olmamasına dikkat edin. Çünkü bu tür durumlarda başvuru reddi alabilirsiniz.

Portekiz Vatandaşlık Başvurusu Takibi

Portekiz vatandaşlık başvurunuzu yaptıktan sonra bunun takibini de düzenli olarak yapmanız gerekebilir. Bunun için nacionalidade.justica sitesinden online olarak vatandaşlık sorgulama kodunuz ile durumu öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda başvuruyu yaptığınız kurumdan da vatandaşlık başvuru takibini yapabilirsiniz. Bu süreçte de danışmanlık firmamız sizi her anlamda bilgilendirmeye devam edecektir.

Başvurunun açıklanması işleme göre değişiklik gösterilir. Bu sebeple başvurunuz eksik belge veya ödemenin zamanında yapılmaması gibi durumlar içeriyorsa reddedilebilir. İlk aşamada reddedildiyse, durumunuz 20 gün içerisinde size bildirilir. Fakat ilk aşamayı geçerseniz sonuç 6 ay içerisinde size bildirilecektir.

Vatandaşlık Başvurusu İçin Portekizce Dilinde Temel Yeterlilik Nasıl Doğrulanır?

Oturma izni alırken gerekli olmasa bile eğer Portekiz vatandaşlığı başvurusunda bulunacaksanız belgeleriniz arasında mutlaka A2 seviyesinde (temel düzeyde) bir testi geçmeniz ve bunu belgeyle kanıtlamanız gerekir. Bunun için kısa bir Portekizce kursu alabilir ardından sınavına girebilirsiniz.

Ne Kadar Sürede Portekiz Vatandaşlığı Alınır?

Eğer soy yolu, evlilik yolu gibi özel yollarla vatandaşlık alamıyorsanız, Portekiz vatandaşlık başvurusu hakkı yaklaşık 5 yıllık yasal oturma izninin ardından elde edilir. Vatandaşlığı almanız yaklaşık 1 ila 1,5 sene arası sürer ve gerekli şartları yerine getirdiğinizde vatandaşlık alabilirsiniz.

Ayrıca Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra pasaportunuzun çıkması da sadece 5 iş günü içerisinde gerçekleşir. Böylece hem vatandaşlığa hem de birçok ülkeye seyahat fırsatı tanıyan pasaporta sahip olursunuz.

Portekiz Golden Visa Yatırımı İçin Kredi Alabilir miyim?

Maalesef Portekiz bankalarından yüksek tutarlı kredi alınamaz. Bu yüzden Gayrimenkul alımında 280.000 € ila 500.000 € gayrimenkul seçenekleri arasındaki konut tutarının yurt dışından getirilmesi gerekir. 

Fakat Portekiz harici bir ülkenin bankasından kredi almanız sakınca oluşturmayacaktır.

Tutarın tamamı için kredi çekilmese de buradan alacağınız gayrimenkulün fiyatı eğer minimum yatırım tutarını aşarsa, aşan tutar kadar Portekiz bankalarından kredi çekilebilir.

İleriye dönük vatandaşlık düşünen yatırımcılar için yurtdışından kredi çekip sonrasında Portekiz’deki banka hesabınıza transfer etmek en mantıklısı olacak.

Özet olarak pek çok imkân sunan ve AB üyesi olan Portekiz vatandaşlığının avantajları saymakla bitmiyor. Şartlar, maliyetler ve Portekiz vatandaşlığı almak için pek çok farklı yöntemler olduğundan bahsettik.

Ayrıca bu zamana kadar Portekiz vatandaşlığı konusunda tecrübesi olan kişileri ekşi gibi sözlük sitelerinde bulup şahsi deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Portekiz, vatandaşlık almak için popüler ve çeşitli avantajları beraberinde sunan harika bir ülke. Umarım kılavuzumuz size merak ettiklerinizin cevabını verebilmiştir.

Sıkça Sorulan Sorular

Portekiz’de Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alabilirim?

Portekiz’de eğer kalıcı oturma izni almak istiyorsanız bunun birden fazla yolu var. Fakat en popüleri Golden Visa yoluyla oturma ve çalışma izni alıp ardından 5 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapmak.

Portekiz Golden Visa İçin En Yaygın Yatırım Yolu Nedir?

Portekiz Golden Visa için 2023 son çeyreği itibarı ile en çok fon yatırımları tercih ediliyor. En güvenli ve kârlı yatırım seçeneklerini fonlar sunarken, devamlı Portekiz ‘de bulunma zorunluluğunuz olmaz.

Neden Portekiz Golden Visa’yı Seçmelisiniz?

Eğer Avrupa’da çalışma, yaşama ve özgürce seyahat hakkına sahip olmak istiyorsanız Golden Visa’yı seçmelisiniz. 5 yılın sonunda AB vatandaşlığına başvurma hakkını elde edersiniz ve bu da pek çok fırsatı ayağınıza getirir.

Yatırımcı Artık Golden Visa’ya İhtiyacı Yoksa Yatırımı Satılabilir Mi?

Evet! Yatırımcının Golden Visa’yı ihtiyacı kalmadıysa o halde yatırımını istediği zaman istediği kişiye satabilir, kurduğu şirketi devredebilir ya da satabilir.

5 Yıl Sonra Yatırıma Ne Olacak?

5 yıl sonra Golden Visa sahiplerinin önünde tercih edebileceği üç tane seçenek olur: Daimî oturma izni almak Portekiz vatandaşı olmak için gerekli belgelerle başvuru yapmak. Daimî oturma izni veya Portekiz vatandaşlığını seçerseniz yatırımınızı istediğiniz gibi satabilir ya da dahil olduğunuz programdan nakite dönebilirsiniz. Ancak Golden Visa ile devam edecekseniz o halde yatırımınızı elinizde tutmanız gerekir.

Golden Visa Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

İlk kez aldığınız Golden Visa kartınız 2 yıllık bir süreyi kapsar. Ancak yılda 7 gün kalmanız gerektiğinde 2 yıl içinde on dört günlük kalış şartını yerine getirdiğiniz taktirde Golden Visa ikamet kartınızı kolayca yenileyebilirsiniz.
Bu sefer aldığınız kart ise 3 sene geçerli olacaktır. Yatırımınızı sürdürdüğünüz süre boyunca Golden Visa kartınızı tercih ettiğiniz kadar yenileyebilirsiniz. Herhangi bir sınır yok.

Aynı Cinsiyetten Çiftler Portekiz Golden Visa’ya Başvurabilir Mi?

Kesinlikle! Golden Visa başvuru sahipleri eğer aynı cinsiyettense aile birleşimi yoluyla programa kolayca dahil olabilirler.

Dil Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Golden Visa için dil testine girmenize gerek yoktur. Fakat Portekiz’de vatandaşlık başvurusunda bulunacaksanız o halde dil yeterliliğinizi göstermeniz gerekir.Ayrıca Golden Visa ile ikametiniz süresince istediğiniz zaman dil yeterlilik sınavına girebilirsiniz.

Portekizce Sınavına Nasıl Hazırlanırım?

Portekizce sınavına hazırlanabileceğiniz pek çok kaynak ve dil kursu bulunur. Çevrimiçi ya da çevrimdışı olarak istediğiniz şekilde sınava hazırlanabilirsiniz. Tercihinize göre Portekiz veya Brezilya’nın büyükelçiliklerine bağlı olan kurslara katılabilirsiniz.

Portekizce’nin “Temel Seviye” Ne Anlama Geliyor?

Temel seviyede Portekizce bilgisi için başlangıç düzeyinde Portekizce yazabilir, okuyabilir ve konuşabilir seviyede olmanız gerekir.

Portekiz Golden Visa Vatandaşlığa Götürür Mü?

Kesinlikle! Portekiz Golden Visa dolaylı yoldan Portekiz vatandaşlığına götüren popüler yollardan biri. 5 yıllık oturma izni sonrasında vatandaşlık başvurunuzu yapabilirsiniz.

Portekiz’de İyi Gayrimenkul Yatırım Fırsatlarını Nasıl Bulurum?

Portekiz’deki emlak piyasası, gelecek vaad eder. Bu yüzden işinizi sağlama almak için gayrimenkul alanında uzman danışmanlarımızdan biriyle çalışmanız daha iyi olacaktır. Bu şekilde size uygun bölgelerin listesini çıkarabilir ve bu alanda size fikir verebilir. 2023 yılı ile birlikte gelen güncellemeler ile gayrimenkul alımını vatandaş olduktan sonra yapabilirsiniz.

Vergi Kimlik Numarası (NIF) Ne İşe Yarar?

NIF olarak bilinen vergi kimlik numarası bu ülkede herhangi bir resmi işlemi gerçekleştirmek, banka hesabı açmak, gayrimenkul satın almak gibi işlemleri kolayca yapmanızı sağlar.

Portekiz’de Sosyal Güvenlik Katkı Paylarına Ödeme Yapılması Gerekir Mi?

Aslında Portekiz’de Sosyal Güvenlik katkı payına kaydolmanız veya ödeme yapmak zorunda değilsiniz. Ancak, sağlık masraflarınızı karşılamak amacıyla özel bir sağlık sigortası yaptırmanız çok önemlidir.

Portekiz’de Elde Edilen Gelire Hangi Vergiler Uygulanır?

Portekiz’deki konut kirası geliriniz %28’lik sabit bir oranda belirlenmiştir. Fakat kiraya verilmeyen veya herhangi bir geliri olmayan konut yatırımları için gelir vergisi ödenmez.

Portekiz Golden Visa İşlemini Kendi Başıma Yapabilir Miyim?

Yapabilirsiniz ancak bu önemli bir yatırım olduğundan prosedürlerdeki küçük bir eksiklik reddedilmenize sebebiyet verir. Bu konuda işinizi şansa bırakmak istemiyorsanız, kurumumuzdan profesyonel danışmanlık alabilirsiniz.

Tüm Destekleyici Belgeler Portekizceye Çevrilmeli mi?

Portekiz Golden Visa’ya yönelik belgeler Portekizce veya İngilizceye çevrilmelidir.

Portekiz’de Golden Visa için bekleme/ işlem süresi ne kadardır?

Golden Visa oturum kartınızı almanız yaklaşık altı ile oniki ay sürer. Ancak Golden Visa başvurusu için bekleme süresi değişkendir. Lizbon gibi büyük şehirlerdeki SEF ofisleri daha çok bekletirken kırsal alanlardakilerden daha hızlı bir sonuç alabilirsiniz.

Yatırımcılar hangi şartlara uymak zorundadır?

Başvuru sahibinin AB dışı, AEA dışı bir ülkeden ve 18 yaş üzeri bir birey olması gerekir. Portekiz’de tercih ettiği bir yolla yatırım yapması gerek.

Hangi Golden Visa Programı En İyisidir?

Bu durum yatırımcının kriterlerine ve isteklerine göre değişebilir. Bununla birlikte, Avrupa vatandaşlığı almak isteyenler Portekiz haricinde İspanya ve Yunanistan Golden Visa’ları da değerlendirebilir.

Kaynakça :

https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/country-profiles/portugal_en

https://eportugal.gov.pt/

https://eportugal.gov.pt/en/servicos/pedir-a-nacionalidade-portuguesa