Yunanistan Golden Visa ve Avrupa’da emeklilik

Mehmet ve Sıdıka hayatları boyunca çalışarak iyi bir emeklilik hayatı yaşamanın hayallerini kurmuşlardır. Mehmet çeşitli okullarda otuz yılı aşkın bir süre Tarih, Sıdıka ise aynı şekilde matematik öğretmenliği yapmıştır. İkisi de iş hayatları boyunca kendilerine bir ev alabilmişlerdir. 

‘’Emeklilikten sonra Avrupa’da ikinci tatilimizi düşünürken kendimizi Yunanistan’da ev alırken bulduk.’’

İş hayatları boyunca hiçbir zaman gezmeye fırsatları olmamıştır. Bu yüzden emekli olduktan hemen sonra kızlarının da cesaretlendirmesiyle sadece beş günlüğüne Yunanistan tatiline gitmişlerdir. Tabii Yunanistan bir Schengen ülkesi olduğu için vize almaları bir hayli zor olmuştur. Bu tatilden sonra Türkiye’nin de birçok yerini gezmişlerdir. Yıllarını geçirdikleri Ankara’ya her dönüşlerinde içlerinde istemsizce bir tatminkarsızlık olmuştur. İkisi de denizi çok seviyordur ve hiçbir zaman deniz manzaralı bir yaşam sürememişlerdir.

Gezdikleri Yunan Adaları’nın büyüsü hep içlerinde kalmıştır. Kızlarının başka bir ülkede tatil yapmaları için tüm ısrarlarına rağmen yeniden Yunanistan’a gitmek istiyorlardır. Bu ısrar üzerine kızlarının Yunanistan’dan ev almaları yönündeki şakayı Mehmet ciddiye almış ve nasıl olacağını sormuştur. Funda, şakasının gerçeğe dönüşebileceğini tahmin etmeden Altın Vize programından bahsetmiştir ve Mehmet araştırmaya koyulmuştur.

‘’Funda’ya ilk başta bu kararımızdan bahsetmedik. Önce araştırmak istedik ve bunun mümkün olabileceğini gördük. Tabii bununla ilgili müjdeyi de Mehmet vermek istedi.’’

Funda, anne ve babasının bu kararını şaşkınlıkla karşılasa da onların yaşamlarının ne kadar monoton geçtiğini ve bunun hakları olduğunu düşünerek desteklemiştir. Bu girişim için evlerini satabileceklerini söylemiştir. Her ne kadar Mehmet ve Sıdıka kızlarının evin kalması gerektiğini savunsa da zaten kızları da işi gereği kendi isteğiyle şehir dışına tayin olmak istemiştir ve evin boş kalmasındansa değerlendirilmesinin daha makul olacağı düşüncesindedir.

Böylelikle Avrupa ülkeleri içerisinde en uygun konut alınabilen Yunanistan’da Başkent Atina’yı hedeflemiş ve kendilerine göre bir eve sahip olabileceklerine karar vermişlerdir.

Mehmet ve Sıdıka’nın Yunanistan’ı seçmesindeki nedenler

Hayatları boyunca deniz manzaralı bir evin hayalini kuran Mehmet ve Sıdıka, deniz ve kumsalı çok sevmektedir ve hiçbir zaman doya doya bu sevdalarının sefasını sürememişlerdir. Her zaman hayalleri balkonlarında akşam kahvelerini içerken denizin üzerinde kaybolan günü izlemek olmuştur ve gittikleri Yunanistan tatilinde bu hayallerini tam anlamıyla gerçekleştirme fırsatı elde etmişlerdir.

Bu yüzden başka bir ülke arayışına girmeden sevdalandıkları manzaraya bir an önce kavuşmak istemektedirler. Tabii bunun yanı sıra yaptıkları araştırmaların sonucunda da Avrupa’nın en uygun konutlarının Yunanistan’da olduğunu keşfetmişlerdir. Kaliteli ve ücretsiz plajların yanı sıra Atina’nın 7000 yıllık tarihiyle ve Antik Yunan mitolojisiyle iç içe olma fikri ikisine de heyecan vermiştir. 

‘’Doğru yatırım için doğru aracıyla çalışmamız şarttı.’’

Emekliliklerini Yunanistan’da geçirmek isteyen Mehmet ve Sıdıka, Yunanistan Golden Visa’ya sahip olmak için gereklilikleri araştırmaya başladılar. O zamana kadar yurt içinde çok fazla taşınma deneyimleri olsa da yurt dışına taşınmak farklı bir tecrübe olacaktı.

Bu yüzden internet üzerinden öğrenecekleri her bir detay onlar için önemliydi. Araştırmalarını yaparken Otto Investing ile irtibata geçtiler ve yatırım yollarını ve tüm yasal süreçle ilgili detaylı bilgi aldılar. 

Yunanistan Golden Visa (Altın Vize) başvuru seçenekleri

Yunanistan Golden Visa ile oturum izni almak için en çok tercih edilen iki yatırım türü

1


Sermaye Transfer yoluyla Golden Visa


Yunanistan Altın Vize için Sermaye Transferi yoluyla oturma izni alınabilir. 

Bunun için;

-En az 5 yıl elde tutma şartıyla Yunanistan Devlet tahvillerine 800.000€ değerinde yatırım yapılabilir,

-En az 3 yıl süreyle elde tutmak şartıyla gayrimenkul yatırım şirketlerinden en az 400.000€ değerinde hisse senedi alınabilir,

-Yunanistan bankalarından birinde 400.000€ değerinde mevduat hesabı açılabilir.

Bu yöntem Mehmet ve Sıdıka’nın emeklilik planlarıyla örtüşmediği için bir diğer yöntem olan gayrimenkul seçeneğini değerlendirmek istediler.

2

Gayrimenkul yoluyla Golden Visa

Gayrimenkul yoluyla oturma izni almanın da çeşitli yolları vardır:

-Toplamda minimum yatırım bedeli olan 250.000€’yu karşılayacak biçimde en az 10 yıllık süreyle otel veya tatil yerinde devremülk ya da kira sözleşmesi imzalanması gerekir.

-Yunanistan’ın herhangi bir yerinden (adalar dahildir) en az 250.000€ değerinde ticari mülk ya da konutun satın alınması gerekir. Bu gayrimenkul yatırımı toplamda minimum tutarı karşılayacak şekilde birden fazla olması mümkündür. Sadece eşler arasında yüzde 50 olacak şekilde ortak mülkiyet de yapılabilir; fakat birden fazla olacak mülklerde yatırımcı başı 250.000€ tutar gerekmektedir. 

‘’Biz tercihimizi tabii ki bir ev satın almaktan yana kullanmayı seçtik. Ev seçiminde de Otto Investing bize Yunanistan’a gitmemize gerek olmadan onlarca seçenek sundu.’’

Yunanistan Golden Visa (Altın Vize) gayrimenkul yatırımı için gereken TC. evrakları:

-TC. Pasaportu

-TC. Kimliği

-Yerleşim Yeri Belgesi

-Sabıka Kaydı

-Evlenme Kaydı (evliler için)

-Doğum Belgesi

-Nüfus Kaydı

-Öğrenci Belgesi (öğrenciler için)

-Yatırımcının bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin TC. Evrakları (21 yaşından küçük çocuk, yaşlı anne ve baba)

Yunanistan Gold Visa (Altın Vize) gayrimenkul alımı kapsamında izlenecek olan adımlar

-Katma değer en az 250.000€ olması şartıyla yatırım alanı belirlenir ve gayrimenkul seçilir, 

-Otto Invest aracılığıyla bir hukuk bürosuyla anlaşılır ve Yunanistan’daki yasal tüm işlemlerin yapılabilmesi için avukata vekalet verilir (Bu vekalet sayesinde hemen tüm işlemler uzaktan yapılabilir ve opsiyoneldir),

-Yunanistan bankalarından birinde banka hesabı açılır,

-Vergi numarası alınarak avukat mülkün yasal durum tespiti yapılır. Eşler arasındaki ortaklık ya da tek yatırımcı olarak konutun satın alımı gerçekleştirilir,

-Avukat tarafından Golden Visa ön başvuru oluşturulur.

-Tüm biyometrik veriler Yunanistan’daki ilgili makamlara gönderilir. Onay gelmesi durumunda oturma izni çıkan her bir aile üyesinin orada bulunması gerekir; yatırımcı ve aile üyelerine Golden Visa İkamet kartları verilir. Bu oturma izinleri her beş yılda bir yenilenmelidir.

7 yıl süreyle Yunanistan’da yaşayıp vergi ödeyen aile üyeleri vatandaşlık Yunanistan pasaportu başvurusunda bulunabilir.

Golden Visa (Altın Vize) kapsamında gerekli olan belgeler

-Başvuru belgesinin iki nüshası

-Her aile üyesi için son altı ay içinde çekilmiş 4 yeni biyometrik fotoğraf

-Yatırımcı ve aile üyelerinin ülkesi tarafından verilmiş geçerli bir pasaport ya da Yunanistan tarafından tanınan geçerli bir seyahat belgesinin onaylı kopyası.

-5 yıla kadar süreyle oturma izni için her bir aile üyesi için ‘’e-paravolo’’ platformu üzerinden ödenen 500€ tutarındaki belge. Elektronik oturma izninin basılması yaklaşık olarak kişi başı 16€’dur.

-Hastaneye yatış ya da tıbbi hizmet kapsamında bakım masrafları için Yunanistan dışında imzalanmış olan bir sigorta sözleşmesi (Seyahat sigortası).

-Yunanistan’da imzalanan sigorta sözleşmesi.

Golden Visa (Altın Vize) oturum izni yenileme süreci

Her beş yılda bir oturma izinleri yenilenmektedir. Bunun için yapılan yatırımın bu zaman zarfı içinde yatırımcının tam mülkiyetinde ve elinde tutulması beklenir.

Yenileme işlemleri için süreç aynı şekilde işler.

Yunanistan Golden Visa avantajları

Yunanistan Altın Vize başvuru ve sonuçlanmasıyla ilgili süreç birçok ülkeye göre daha hızlı ilerler. Ayrıca program daha basit ve çok daha maliyetsizdir. Eş ve 21 yaşından küçük çocuklar sağlık, eğitim hizmetlerinden yararlanabilir. Schengen ülkeleri başta olmak üzere 186 ülkeye vizesiz erişim sağlanabilir.

İşlem ücretleri

Gayrimenkul yatırımı minimum: 250.000€

Vergi, yasal ücretler ve gayrimenkul değerinin yüzde 6,4’üne denk gelen idare ücretleri: 16.000€

Her bir kişi için Golden Visa damgaları: 2000€

Gayrimenkul geçmiş denetimi: 250€ + %24 KDV

Gayrimenkul alım sözleşme bedeli: 1000€

Her bir kişi için oturma başvuru ücretleri: 300€ + %24 KDV

Ek ücretler gayrimenkul değerinin yüzde 8 ila yüzde 10’una denk gelir.

Mehmet ve Sıdıka Ankara’daki evlerini satarak Atina’da 290.000€ değerinde, 66 metrekare genişliğinde, 2 odalı bir ev satın aldılar. Akdeniz’in sularının vurduğu yumuşak kumlu plaja on dakika yürüme mesafesindeki evlerinin balkonunda her akşam hayalini kurdukları kahvelerini içiyorlar.