Portekiz Golden Visa : İyi Bir Geleceğe Giden Altın Yolun Anahtarı

‘’KVKK gereği kişilerin gerçek isimleri kullanılmamıştır.Kabul etmeleri halinde , sizleri eski danışanlarımız ile görüştürebiliyoruz.’’

Hamza’nın hayattaki en değerli varlığı ailesidir. Çocuklarına olan düşkünlüğünü hiçbir şeyle mukayese edemez. Onların en iyi şartlarda eğitim alarak dünyaya ve insanlara yararlı birer birey olarak yetişmesini istemektedir.  

Kendisi az gelirli işçi bir babanın oğlu olarak zor şartlarda okumaya çalışmıştır. İlkokuldan lise son sınıfa kadar Sivas’ın tekin olmayan bir mahallesinde yaşar. Çevresinde çok fazla olumsuz olaya tanık olur. Bu yüzden kendisinin ve ailesinin hayatını değiştirmek için üniversite okumasının şart olduğunu düşünür. Anne ve babası onun bu isteğini geri çevirmez.  

Hamza, Akdeniz Üniversitesi’ni kazanarak Antalya’ya gider; ama ne yazık ki ailesinin düşük gelir düzeyi henüz iş bulmasına fırsat olmadan okulun başındayken geri dönüp, iş hayatına atılmasına neden olur. Askerlik görevini bitirdikten sonra yeniden memleketine döner ve zor işlerde çalışarak birikim yapar. Birikiminin büyük bir kısmını bankada açtığı mevduat hesabına yatırır.

Geri kalanıyla da Antalya’ya dönerek hem çeşitli işlerde çalışır hem de yarıda bıraktığı okulunu bitirir. Bu sancılı süre zarfı içinde de geleceğe yönelik tek bir amaç edinmiştir: bir gün çocuklarının iyi bir eğitim almasını sağlamak ve onlara iyi bir gelecek vermek. 

‘’Evlendikten ve çocuğum olduktan sonra her şeyin daha zor olacağını biliyordum. Bu yüzden zamanında doğru yatırımlar yapmam şarttı. Şu zamana kadar yaptığım en doğru yatırımım da Portekiz Golden Visa (Altın Vize) başvurusu yaparak Avrupa ülkesi olan Portekiz’de çifte vatandaşlık almaktı.’’ 

Hamza’nın Portekiz’i Seçmesindeki Temel Nedenler 

Hamza her şeyden önce çocuklarının çıkarları doğrultusunda hareket ediyordu. Bu yüzden Suzan’la birlikte verecekleri kararda öncelik onların güvenliği, eğitimi ve sosyal hakları olmalıydı. Dolayısıyla AB ülkelerini incelemeye başladılar. Bunun yanı sıra Antalya’yı da çok seviyorlardı; çocukları ve kendilerinin geleceğini kuracakları ülke, Akdeniz iklimine yakın olmalıydı.  

Hamza’nın önbüro şefi olarak çalıştığı otelden bir arkadaşı ona Portekiz’i önermesi üzerine Hamza Portekiz’in ekonomik ve sosyal yapısını incelemeye başladı. Portekiz, dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olması (Dünya Barış Endeksi’ne göre 4. sırada) ve eğitim kalitesi açısından istediği standartlardaydı. Ayrıca Akdeniz iklimine sahipti.

Portekiz’in başkenti Lizbon’da ocak ayı hava sıcaklığı 8 ila 15 derece arasındadır. Portekiz’in sosyal hakları, gelir gider dengesi, spor alanlarındaki çeşitliliği, güvenilirliği, sahilleri ve 187 ülkeye vizesiz seyahat hakkıyla dünyanın en güçlü 5. pasaportu olması Kemal ve ailesi için en büyük etkenlerdi.  

‘’Benim için öncelik her zaman ailemin, özellikle de çocuklarımın geleceğidir. Bu yüzden çok daha iyi şartlarda eğitim almaları ve hayatlarını daim ettirebilmeleri için hayatımızı değiştirme kararı aldım. İyi ki de yapmışım.’’ 

Hayatı boyunca durmadan çalışan Hamza ilk defa eşi ve çocuklarıyla tatil hayalleri de kurmaya başladı. Portekiz’de vatandaşlık almaları durumunda belki de hiçbir zaman ziyaret edemeyeceği Schengen ülkelerini de kolaylıkla ziyaret etme şansları olacaktı. Bu yüzden kararlarını Portekiz’den yana verdiler ve bunun için atılımlarına başladılar. 

Portekiz’de Golden Visa (Altın Vize) başvuru seçenekleri

Hamza ve Suzan Portekiz Golden Visa ile ilgili araştırma yaparken vatandaşlık almaları için çeşitli yatırımlarda bulunmaları gerektiğini gördüler. Bu yatırımlar içinde hayalleri doğrultusunda hareket etmeleri gerekiyordu.  

Bu yatırımlardan en çok tercih edilenler:

1

Risk Sermayesi Fon yatırımı

Portekiz’de çeşitli fon şirketlerine minimum 500.000€ tutarında yatırım yaparak yıllık yüzde 3 ila yüzde 7 oranlarında kar edilebilir. Portekiz Altın Vize kapsamında vatandaşlığa hak kazanmak için fon çeşidine göre yatırımın en az 5 yıl elde tutulması gerekir. Fon kayıt bedeli, fon şirketi ya da türüne göre değişkenlik gösterse de ortalama 2.500€’dan başlar. 
2

Pasif Gelir Beyanı

Pasif gelir beyanı: İş sahibi olanların, emekli geliri olanların, freelancer olarak çalışanların çoğunlukla tercih ettikleri D7 vizesi için gereken şartlar içinde, asıl yatırımcının yıllık olarak 8.460€ (2022) geliri olduğunu resmi olarak kanıtlaması gerekir. Eş için bu gelir en az yüzde 50 ve 18 yaşından küçük her bir çocuk için yüzde 30 oranında eklenir. Ayrıca 18-24 yaş aralığındaki çocuklar Portekiz’de üniversite okumak zorundadır. Beyan edilmesi gereken gelir her yıl belirli oranlarda artmaktadır.
3

Portekiz’de İş Kurmak ve İstihdam Yaratma

Portekiz’de iş kurmak ve istihdam yaratma: Portekiz’de iş kurmak için minimum 360€ gibi bir sermaye yeterlidir (muhasebe, vergi giderleri gibi ek masraflar hariç). Golden Visa kapsamında limitet şirketi kurmanız için minimum 50.000€, en az 10 tam zamanlı personel çalıştırılması beklenir. Şirketin en az 5 yıl süreyle beklentileri karşılaması durumunda Portekiz vatandaşlığına hak kazanılır.
4

Gayrimenkul yatırımı

Portekiz Golden Visa kapsamında vatandaşlık almak için en çok tercih edilen yöntemlerin başında gayrimenkul yatırımı vardır. Yatırımcının seçeceği gayrimenkul yatırımı bütçesi doğrultusunda çeşitlilik gösterir.  

Lizbon, Porto gibi markalaşmış şehirler yoğun talep nedeniyle 1 Ocak 2022 yılı itibariyle konut yatırımı seçeneklerini durdurmuştur. Ocak 2022 yılı öncesinde dinamizmi yüksek olan bu şehirlerde 30 yaşın üzerindeki kentsel yapı yenileme çalışmaları çerçevesinde restorasyon dahil minimum 350.000€ değerinde bir gayrimenkul almak yeterliydi. Ya da minimum 500.000€ değerinde yeni yapılarda anahtar teslim konutlar tercih edilebiliyordu.

 

Bu konut seçenekleri arasından daire ya da villa tipi konutlar tercih edilebilir. Oda ve banyo sayısı, metrekare seçimi yatırımcıya bırakılır. 

‘’Bizim için en iyi yatırım seçeneği gayrimenkul almaktı. Antalya’da yükselen emlak piyasası nedeniyle Lara bölgesindeki evimizi yüksek bir rakama satarak, arabamızı satarak ve gerekirse kredi çekerek Portekiz’de bir gayrimenkul araştırmasına girecektik; ama bunun için profesyonel desteğe ihtiyacımız vardı.’’  

Portekiz vatandaşlığına hak kazanmaları için her ne kadar internet üzerinden çeşitli bilgilere sahip olsalar da bu süreç için onlara profesyonel hizmet verecek bir firmayla bağlantı kurmalarını şart koşuyordu. Yabancı asıllı komşularının önceden çifte vatandaşlık alarak Türk vatandaşlığına hak kazanmasında yardımcı olan Otto Investing şirketiyle irtibata geçtiler. Otto Investing temsilcileri süreci detaylı bir şekilde Kemal ve Suzan’a anlattı. Böylelikle Kemal ve eşi süreci başlatma karı aldı. 

Kişisel Portekiz
Vatandaşlık Danışmanı

Türk & Portekizli Danışmanlarımız Hizmetinizde.

Portekiz Gold Visa (Altın Vize) Adımları

Otto Investing aracılığıyla yatırım için gayrimenkul seçilir
Tüm resmi ve hukuki işlemlerin en başından başlayarak 5 yılın sonuna kadar yürütülebilmesi için Otto Investing aracılığıyla Portekiz’deki kurumsal bir avukatlık bürosuyla anlaşma imzalanır. Bu hukuk bürosu 5 yıllık süre boyunca vergi temsilciliğini de üstlenecektir. 
Yatırımın gerçekleşebilmesi için Portekiz bankalarından birinde hesap açılır ve minimum yatırım tutarıyla beraber ilk etapta gereken ek masraflar bankaya yatırılır.

Banka hesabının açılabilmesi için:

Pasaport veya devlet tarafından verilmiş seyahat belgesi 
NIF (avukatlık bürosu tarafından görevlendirilen avukat çıkartabilir)
Portekiz telefon numarası
İkamet edilen ülkenin adres kaydı
Gelir belgesi/maaş bordrosu gerekmektedir.
Noter huzurunda vekalet verilen avukat ya da asıl yatırımcı satın alım işlemini gerçekleştirir.  
Portekiz’de geçerli olacak vergi numarası yani NIF görevlendirilen avukat aracılığıyla ya da asıl yatırımcı tarafından alır. 1-2 hafta sürer.
Yatırım gerçekleştikten sonra tapu devri randevusu oluşturulur ve kalan ödemeler yapılarak tapu belgeleri edinilir.
Avukat ya da asıl yatırımcı Golden Visa başvurusunu yapar, ardından da aile birleşim yoluyla aile fertlerinin girişi yapılır.
Ön onayın 3 ila 4 ay arasında sürecek olan Golden Visa başvurusunun ardından dosya SEF (Portekiz Sınır ve Yabancılar Bürosu) tarafından değerlendirmeye alınır.
SEF tarafından ön onayın gelmesi halinde, görevli avukat biyometrik randevu oluşturur. Randevunun yeri ve zamanı 2 ay önceden belirlenir ve yatırımcıya iletilir. İşlemler 2 ila 3 gün süreyle tamamlanır. Bu randevuya Golden Visa başvurusu yapan tüm aile fertleri gelmelidir. Sürecin koordinasyonunu Otto Investing yönetir. 
Herhangi bir aksilik olmaması durumunda 4-5 ay sonra onay gelir ve ilk iki yılda geçerli olacak ve sonraki iki yılda yenilenecek olan geçici oturum kartları avukat tarafından yatırımcıya ulaştırılır (Her yıl sadece 7 gün ikamet zorunluluğu vardır). Bu süreci tamamen avukat yönetir.
Beş yıllık sürenin sonunda Portekiz vatandaşlığına başvurma hakkı kazanılır ve A2 (temel) seviyesinde Portekizce dil yeterlilik sınavında başarılı olunması durumunda vatandaşlık kazanılır (Sınava her bir aile üyesi tabii tutulur). 
Vatandaşlığın kazanılması durumunda TC. Nüfus Müdürlüğüne çifte vatandaşlık bildirimi yapılır.

  Süreç boyunca yapılan masraflar 

-Gayrimenkul değeri ve yapılmışsa tadilat masrafları 

-Gayrimenkul satın alma vergisi: yüzde 6,5 

-Pul vergisi yüzde 0,8  

-Tapu noter kaydı yaklaşık 1.500€.  

-Tapu işlemleri ve 5 yıllık yasal program ve kontrolleri sağlayan hukuk firmasının maliyeti anlaşma yapılan firmaya göre değişkenlik gösterir.  

-Golden Visa harçları yıllık kişi başı 2.250€’dur (5 yıllık kişi başı 12.250€). 

Ayrıca; aile birleşimi programı kapsamında her bir aile üyesi için Portekiz devletine 5.336,40€ ödeme yapılası gerekmektedir. Yenileme ücretleri her iki yılda bir belirtilen miktarın yüzde 50’si oranında talep edilir. 

‘’Artık çocuklarımın geleceği her zamankinden daha parlak.’’ 

Kemal Antalya, Lara bölgesindeki evini ve arabasını satarak Lizbon’a 2 saatlik bir mesafesi olan, 145.000 kişilik bir nüfusa sahip küçük bir üniversite kasabası olan Coimbra’da bir ev aldı. Bölgedeki çoğunlukla öğrencilere hizmet veren butik otellerden birinde mesleğine devam ediyor. Çifte vatandaşlığını aldıktan sonra Başkent Lizbon’a ya da çevresine taşınmayı hedefliyor.