PORTEKİZ Ev Fiyatları, Kiralar, Eğitim, Emeklilik, Vergi Sistemi

Portekiz’de yaşam, dünyanın birçok ülkesinden insanın hayalini kurduğu yaşam standartlarına ulaşmaya imkan sunan bir Avrupa Birliği üyesidir. Portekiz, Avrupa’nın en batısında yer alan bir okyanus ülkesidir. İklimiyle, doğasıyla, sıcak kanlı insanlarıyla, mimarisiyle, spor aktivitelerinin çeşitliliğiyle diğer Avrupa ülkelerine göre tatil için gelen turistler, yatırımcılar ve de yerel halk için ekonominin en makul olduğu ülkelerden biridir.

Türkiye’nin 149. sırada olduğu Global Yaşam Kalitesi sıralamasında 4. sıradadır. Ana dili Portekizce olan ülkede para birimi olarak Euro kullanılmaktadır. Dar sokakları her ne kadar yaya ve motosiklet trafiğine daha uygun olsa da rahatsız etmeyecek sayıda araba da bulunmaktadır.

Kişisel Portekiz
Vatandaşlık Danışmanı

Türk & Portekizli Danışmanlarımız Hizmetinizde.

Portekiz’de Asgari Ücret 2022

En çok merak edilen soruların başında gelen asgari ücret, ülkenin 2022 yılı itibariyle 822 Euro‘dur. Asgari gelirden Sosyal Güvenlik %11 oranında vergi kesilir. Ama ülkede asgari ücretle çalışan kişi sayısı çok azdır ve kazanç ikamet edilen bölgeye göre yetmektedir. Popülasyonu yüksek olan şehirlerde hayat biraz daha pahalılaşırken kazançlarda buna doğru oranla artmaktadır. ”Portekiz’in Ekonomisi” başlığının altında iş grupların 2022 maaşlarını okuyacaksınız.

Ayrıca bazı mesleklerin maaş’ları şu şekildedir ;

Ağır Sanayi İşçisi1.000 ila 1.500 Euro
Antrenör1.500 ila 3.000 Euro
Araba Tamircisi1.800 ila 2.700 Euro
Aşçı2.000 ila 3000 Euro
Avukat1.500 ila 3.000 Euro
Bankacı1.300 ila 2.500 Euro
Doktor2.000 ila 4.000 Euro
Mimar1.800 ila 3.500 Euro
Öğretmen1.300 ila 2.500 Euro
Taksici1.500 ila 2.300 Euro
Vasıfsız900 ila 1.300 Euro

Coğrafyası ve İklimi

Hiç kuşkusuz ki Portekiz’in en cezbedici yanlarından birisi de iklimi. İber Yarımadası’nın batısında yer alan ülke her ne kadar Atlas Okyanusu’na kıyısı olsa da Akdeniz ikliminin tüm özelliklerini taşır.

Ayrıca okyanus iklimi de gözüken ülkede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık, yağmurlu ve rüzgarlı geçmektedir. Portekiz’in başkenti Lizbon‘da Temmuz ve Ağustos aylarında gündüz sıcaklığı 30 ila 40 derece arasında değişmektedir.

Gündüzleri en düşük sıcaklık Ocak ayında 12 ila 15 derece olarak gözlemlenirken, geceleri 0 dereceye kadar düşebilmektedir.

Akdeniz iklimine sahip olan ülkelerde olduğu gibi bu coğrafi ve iklim yapısı tarım ürünlerine de yansır. Ülkede başlıca zeytin ve narenciye yetişirken; meyve, sebze ve bağcılık da ülkenin hemen her yerinde yapılabilir.

Alentejo, Algarve ve tek sınır komşusu olan İspanya sınırındaki bölgelerde yetişen mantar meşesi ormanları ülkenin ulusal ürünü olarak kabul edilir ve dünyanın şişe mantarı ihtiyacının yarısından fazlasını Portekiz tek başına karşılar.

Ortasında Portekiz armasının olduğu yeşil ve kırmızı renklerden oluşan iki parçalı bayrağın yeşil rengi de bu yeşil ülkenin doğasını ve umudu temsil etmektedir. Ayrıca ülke deniz ürünleriyle de oldukça zengindir.

Kültürel ve Sosyal Yapısı

Çok kültürlü bir yapıya sahip olan Portekiz, başka milletlerden tatile gelen ya da ülkelerine yerleşen insanlara karşı oldukça sıcak kanlıdır. Kelt, Fenike, Germen, Viking, Vizigot gibi bir çok kültüre ev sahipliği yapan Portekiz’de herhangi bir ırkçı söylem ya da davranış söz konusu değildir. Tarihi gotik yapıların günümüze kadar ulaşması ülkeye farklı bir ambiyans katmaktadır.

Portekiz’in başkenti Lizbon(1994), Porto(2001) ve Guimaraes(2012) şehirleri Avrupa Kültür Başkentleri olarak seçilmiştir. Ayrıca, Portekiz’de birçok müze vardır ve belediyelerin sanat sergileri için ayırdıkları özel alanları bulunur. 

Siyasi Yapısı

1143 yılında bağımsız bir krallık olan Portekiz, 25 Nisan 1974’te demokratik yapıya geçerek Cumhuriyet’le yönetilmeye başlanmıştır. Ülkenin kıyı şeridinde bulunan Azor ve Madeira adaları da özerk bir statüye sahiptir.

Portekiz Vatandaşlığı Hakkında Herşey Yazımızı İnceleyin!

Portekiz’in Ekonomisi

Portekiz, 2008-2014 yılları arasında ciddi bir şekilde ekonomik krizle mücadele etmiştir. 2015 yılında iktidara gelen azınlık hükümet döneminde yapılan ihracat ve turizm alanlarındaki girişimlerle 2017 yılına kadar bütçe açığı ve kamu borçları ciddi oranda kapatılarak işsizlik seviyesi de %20’lerden %9’a indirildi.

Günümüzde ekonomik getiri kaynağı olarak en çok turizm ve porto şarabı gösterilirken, hemen ardından şişe mantarı, çimento, tekstil, petrol rafineri, kağıt ve otomotiv sektörleri de azımsanmayacak kadar değerlidir. Tarım ve endüstriye bağlı olan Portekiz, refah seviyesi sıralamasında dünyada ilk 10’a girmeyi başarmıştır. Basit bir şeklide mesleklerin ve yaşam maliyetlerini karşılaştırdığımızda bunu görebilmekteyiz.

Portekiz Market Fiyatları Ortalama Temel Gıda Fiyatları

1.5 Litre Şişe Su0.49 Euro
500 Gr. Beyaz Ekmek1 Euro
1 Kilo Peynir6.70 Euro
12’li Yumurta1.70 Euro
1 Litre Süt0.63 Euro
1 Kilo Kırmızı Et ( Sığır )8.70 Euro
1 Kilo Tavuk Göğsü4.90 Euro
Sebze – Meyve 1 Kilo0.82 ila 1.90 Euro

Yukarıdaki fiyat listesi her marketteki ürünlerin kalitesine ve marka değerine göre ortalamayı göstermektedir. İki kişilik bir ailenin aylık market masrafı ortalama olarak 250€-300€‘dur. Ayrıca alkol ve sigara fiyatları aşağıdaki gibidir:

•    0.33lt şişe ithal bira : 1.70€

•    Orta kalite yerli şarap : 4.00€

•    Kaliteli sigara : 5.00€

Portekiz Kira Fiyatları

Portekiz’de ortalama ev kiraları 550 Euro ila 800 Euro‘dan başlar ve 1.200 Euro ila 1.500 Euro arasında değişkenlik gösterir. Evler çoğunlukla iki oda bir salondan oluşan bu konutlar minimum tutarlarda kiralanabilirken, biraz daha lüks bir ev hayatı düşünürseniz bu rakamları ödemeniz gerekir. Nüfusun yoğun olmadığı bu şehirlerdeki kiralar Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça makul seviyelerdedir.

Lizbon gibi popülasyonu yüksek şehirlerdeki dairelerde kiralar şehir merkezine yakınlığına göre değişkenlik göstermektedir. Şehir merkezindeki 1 odalı bir dairenin ortalama kira bedeli 843 Euro iken, bu rakam şehir dışına çıkıldıkça 657 Euro’ya kadar düşebiliyor.

İş Piyasası

Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinin başlarında yer alan Portekiz’de iş alanları da oldukça fazladır. Geleceğin yeni Silikon Vadisi olarak görülen Portekiz’de birçok yeni teknoloji şirketi kurulurken aynı zamanda da farklı alanlarda iş olanakları doğuyor.

Bu iş alanları için İngilizce ya da Portekizce bilinmesi şart olmasa da muhakkak ki dil bilmenin artı olacaktır. Bunun yanı sıra ülkede sanayi, tarım, turizm gibi alanlarda oldukça gelişmiştir. 2022 Eylül itibariyle açıklanan işsizlik oranı %5.8‘dir

Portekiz İşsizlik Maaşı ve Yardımı

Portekiz’de işsiz kalan birine işsizlik ödeneği, işsizlik yardımı, aile yardımı ve lojman yardımı sağlanmaktadır. Bunun için işsizlik sigortası uygulaması vardır. Bu uygulamadan yararlanabilmek için iş geçerliliği süresince asgari prim tutarının belirli bir süre boyunca ödenmesi gerekir. Ayrıca işsizlik sigortasından yararlanabilmek için kişinin kendi kusuru dışında işsiz kalmış olmalıdır ve iş aradığını çeşitli yollarla kanıtlamalıdır.

İşsizlik sigortası kapsamında devlet tarafından işsiz kalan kişiye 2022 ocak ayı itibariyle enflasyona bağlı olarak en son aylık gelirin %83 gibi bir oranını ödemektedir.

Portekiz’de Emeklilik

Portekiz, iş hayatının rutin bir şekilde seyrettiği bir ülke olmaktan ziyade aynı zamanda geçen onlarca iş yılının sonunda kendinizi mükafatlandıracağınız bir tatil ülkesidir. Eğer emekli bir kimse Portekiz’de 180 günün altında ikamet edilecekse vergiden muaftır. Eğer Portekiz dışında bir yerde emekli olmuşsanız bu ülkede D7 vizesiyle oturma izni alabilirsiniz.

Orada çalışanlar için söylemek gerekirse emeklilik yaşı 66 yaş 4 aydır. Vergi kolaylığı ve tabiatı Portekiz’i emeklilik için ilk sıralara taşırken, emeklilerin en çok tercih ettiği bölgeler Lizbon, Porto, Algarve gibi sahil kesimleridir. Bunun yanı sıra ülke yüz ölçümü olarak küçük olduğu için araçla kolaylıkla bir yerden bir yere gidilebilmektedir. Bu da Portekiz’i emekliler için hedef haline getirmektedir.

Portekiz’de Eğitim Nasıl?

Avrupa Birliği yüksek standartlarına göre verilir. Burada ikamet eden kişiler için 18 yaşına kadar zorunlu eğitim ücretsizdir. Daha kaliteli bir eğitim ve daha az nüfuslu sınıflar için özel okullar da vardır.

Lizbon gibi büyük şehirlerde Amerikan ve İngiliz Müfredatı olan uluslararası okullar vardır. Bu okulların 2022-2023 yılları arasındaki yıllık ücretleri 9.000€-20.000€ aralığındadır. Okulların yaş aralıkları 3 ila 25 yaş arasında değişir. Birçok okul yıllık ödemelerini üç taksit şeklinde kabul edebilmektedir.

Portekiz de Öğrenci Olarak Yaşamak

Portekizde öğrenci olmak için en çok tercih edilen yöntem ERASMUS olsa da bu program dışında da burada akademik tahsil almak mümkün. Eğer öğrenci AB / AEA üyesi değilse öğrenci vizesi ve oturma iznine başvurması gerekir. 90 gün süreden kısa eğitim ve öğrenim görecek olan öğrenci C Tipi vizeye başvurmalıdır.

Eğer 90 günün üzerinde bir eğitim ve öğretim sürecine girilecekse D Tipi vize edinilmesi gerekir. Uluslararası öğrenciler vize başvuruları için ikamet ettikleri ülkedeki Portekiz büyükelçiliği aracılığıyla başvurularını yaparlar. Onay süreci 2-3 ay kadar sürmektedir. Onay sürecinden sonra Portekiz’de SEF’ten alınacak bir oturma iznine ihtiyaç olacaktır.

Tüm işlemler gerçekleştikten ve okula başladıktan sonra karşılaşılacak olan son derece kozmopolit bir yapıdır. Ancak bu yapının içinde ırkçı ayrımlara ya da söylemlere maruz kalabileceğinizi düşünseniz de bu ve buna benzer ayrımcılıkları burada görmezsiniz. Eğer okulunuz ve eviniz arasında yürüme mesafesinden çok daha uzun bir yol olsa da ülkedeki ulaşım hatlarının kolaylığı sayesinde şehrin bir ucundan diğerine kolaylıkla seyahat edebilirsiniz.

Avrupa’da Üniversite Hayal Değil

Türk & Portekizli Danışmanlarımız Hizmetinizde.

Üniversite Okumak

Portekiz, dünyanın en eski üniversitelerine sahiptir. Bu ülkenin tarihi ve zengin kültürüyle çevrelenmiş 14 devlet üniversitesi, 36 özel üniversite, 20 devlet politeknik ve 64 özel politeknik üniversite bulunmaktadır. Üniversite eğitim sistemine bakıldığı zaman üç farklı bölümden oluşur; üniversite, teknik üniversite ve yüksek eğitim kurumlarıdır. Bu üniversitelerin her biri Bologna Süreci kapsamında teorik bilginin dışında pratik eğitimler de vermektedir.

Portekiz’de yıllık olarak eğitim ücretleri devlet okulları için 1.500 Euro ila 3.000 Euro arasında değişmektedir. Seçilen okulun statüsü ve okul bölgesine göre fiyatlandırmalarda değişkenlik gösterebilir. Bunun yanı sıra öğrenci konaklamaları da opsiyoneldir. Üniversite yurtlarında aylık oda ücreti 400 Euro iken, özel oda veya daireler Porto’da 300 Euro, Lizbon’da 400 Euro’dur. Ayrıca stüdyo daire tutmak isteyenler için fiyatlar 600 Euro’dan başlar.

Sağlık Sistemi Nasıldır?

Hemen tüm ülkelerde olduğu gibi Portekiz’de de sağlık istemleri özel ve kamu kurumlarından oluşur. SNS veya kamu sağlık kuruluşlarında duruma bağlı olarak ya ücretsiz ya da çok düşük ücretlerle tıbbi bakım sağlanır. Bu halk sağlığı sistemi sadece daimi ikametgahı olan yabancılara açıktır. Daimi ikametgah edinene kadar özel sağlık sistemlerinden yararlanılması gerekir. Temel paketler 22-55 Euro, daha kapsamlı paketler ise 90-110 Euro gibi oldukça düşük fiyatlara mal edilebilir.

Portekiz Gayrimenkul Fiyatları

Portekizde emlak fiyatları yer ve bulunduğunuz konuma göre değişmektedir. Dünya çapında krize neden olan pandemiye rağmen Portekizde 2020-2021 yılları arasında düşük faizli konut kredileri ve özellikle yabancı yatırımcıların talebi üzerine emlak piyasasında hızlı bir artış gözlemlendi.

Portekiz Ev FiyatlarıBirim (m2)(Fiyat
Lizbon Ev Fiyatları15.062 Euro
Porto Ev Fiyatları13.062 Euro
Algarve Ev Fiyatları12.209 Euro

Portekiz’deki metre kare fiyatı en uygun dairelerin bulunduğu şehirler şu şekildedir:

•    Portelegre : 657 Euro/m2

•    Bragança : 779 Euro/m2

•    Castelo Branco : 800 Euro/m2

•    Guarda : 826 Euro/m2

•    Beja : 848 Euro/m2

şeklinde sıralanabilir.

Genel itibariyle gayrimenkul kiralama fiyatlarına bakıldığında diğer yıllara kıyasla %8,3 artış gerçekleşmiştir.

Portekiz’den Ev Almanın Avantajları Nelerdir?

Tüm bu emlak piyasasındaki artışlara rağmen denize kıyısı olan batı Avrupa ülkeleri arasında en ucuz değerlere sahip olan ülkelerden biri Portekiz’dir. Minimum katma değer karşılığında Portekiz’de ev almaya karar veren bir kişi 5 yıl süreyle yatırımını elinde tuttuğu sürece vatandaşlık hakkı da kazanır.Portekizde vatandaşlık hakkında daha fazla bilgi için Portekiz’de Vatandaşlığı 2023 yazımızı inceleyebilirsiniz.

Üstelik aile birleşim yoluyla Portekiz hükümetinin siz ve aile üyelerinize sunduğu sağlık, eğitim ve çalışma izni gibi faydalarından da yararlanır. Ayrıca Schengen ülkeleri dahil olmak üzere 186 ülkeye de vizesiz erişim imkanı vardır.

Bunada Göz Atın
Portekiz Vatandaşlığı Hakkında Tüm Bilgiler 2023

Neden Portekiz’den ev almalıyım?

2008 krizinden bu yana hızla yükselen ekonomisi, pandemi salgını ve Ukrayna savaşına rağmen özellikle emlak satışlarını durdurmadı. Uluslararası emlak yatırımı yapmak isteyen kişilerin hala daha ilk tercihleri arasında Portekiz var. Etnik kökenler, ideolojiler, inançlar ya da cinsiyet ayrımcılığı yapmayan halk, bu okyanus ülkesini dünyanın en güvenli ülkelerinin arasına sokar.

Golden Visa programı kapsamında gayrimenkul yatırımı yaparak çok kolay ve hızlıca oturma hakkı elde edilebilir. Avrupa’nın yüksek eğitim standartlarına sahiptir ve uluslararası öğrencilerin ilk tercihlerindendir. Hükümet yabancı yatırımcının yapacağı herhangi bir yatırım için çifte vergilendirmeden muaf tutar. 26 Schengen ülkesinden biridir ve kentlerde nüfus yoğunluğu azdır. Ayrıca ılıman ikilimi, plajları, kırsal turizmi ve şarapçılık turizmi sayesinde Batı Avrupa’nın cazibe merkezlerinden biridir.

Peki, Portekiz’de bir eve sahip olmak için ne yapılması gerekir, hangi süreçlerden geçilmelidir? Bu sorunun cevabını da Portekiz Altın Vize programıyla bulabiliriz.

Vergi Sistemi

Her ülkede olduğu gibi vergi, öncelik sıralamasında birinci sırada yer alır. Birçok ülkeye göre Portekiz’in vergi sistemi diğerlerine göre çok daha makuldür ve sınırları içinde bulunan oturma izni olan yatırımcı ya da vatandaşları için ciddi indirimler uygulanır. Tabii bu vergi indirimlerinden yararlanmak için bir vergi numaranızın olması gerekir.

NIF (Bireysel Vergi Kimlik Numarası), en yakın vergi dairesinde yetkilendirilen avukat ya da bireysel olarak yapılabilir. Eğer ülke sınırları içerisinde ikamet ediyorsanız, ülkedeki kayıtlı adresinize ve kimliğinize ihtiyacınız vardır. Portekiz vatandaşı olan bir vergi temsilcisi aracılığıyla bundan sonraki işlemleriniz yürütülür. Eğer ülke dışındaysanız aynı şekilde Portekizli bir vergi temsilcisi aracılığıyla son ikamet ettiğiniz adres belgenize ihtiyaç duyulur.

NHR Programı

NHR (Nitelikli Yerleşik Olmayan) Programı 2009 yılında profesyonel yatırımcıları çekerek ekonomiyi canlandırmak ve ülkenin uluslararası itibarını yükseltmek için kurulmuştur. Bu programa dahil olabilmek için son beş yıldır ülkenin dışında yaşamış olmanız şart koşulur. Ayrıca vergi yoluyla mukim olmanız gerekir.

NHR Programı sayesinde neredeyse tüm yabancı gelir kaynaklarında vergiden muaf olabilirsiniz. Başka bir ülkede bulunmanız gerektiği zamanlarda Portekiz’e ücretsiz para transferi, aile üyelerine miras konusunda vergi muafiyeti, serbest meslek ve bazı mesleklerde belirli ek gelir gelir vergisi indirimleri alınabilir.

Portekiz Vergilendirme Sınıfları

Portekiz’de 183 günden fazla kalıyorsanız yerleşik sayılırsınız ve geliriniz asgari tutar olan 822 Euro’nun üzerindeyse yetkili kurumlar tarafından gelirinizin tutarına eşdeğer olarak belirli oranlarda vergi ödemekle sorumlu olursunuz. Bu oranlar asgari ücretin altındaki kişiler için %0 iken, aylık geliri 29.000 Euro’nun üzerinde olan kişiler%45′ kadar vergilendirilir. Aylık geliri olan kişiye bağımlı olan aile fertlerinin sayısına göre bu vergilendirmelerde indirimler yapılır.

Çifte Vergilendirme Anlaşması

Portekiz hükümetinin anlaşması olduğu ülkelerden ek geliriniz varsa, NHR mukimi olarak bu yurt dışı kaynaklı gelirlerden vergi alınmaz.

Portekiz’de Kira Gelir Vergisi

Portekiz’de sahip oldukları bir gayrimenkulden kira geliri olan Portekizli bireylerin yerleşik olup olmamaları gözetmeksizin yıllık ödemesi gereken oran %28‘dir. Nitelikli giderler kapsamında ev sahipleri Portekiz anakarada ve Madeira özerk bölgesinde %19 ila %21 arasında bir vergilendirmeye tabii tutulurlar.

Banka Hesabı Portekizde Nasıl Açılır?

Portekiz’de banka hesabı açmanız için NIF (Portekiz Vergi Numarası), geçerli bir kimlik, adres kanıtı, çalıştığınızı gösteren belgeleri şahsen, yurt dışında ikamet ediyorsanız online ya da vekaletle görevlendirdiğiniz avukat yoluyla sunmanız yeterlidir.

Ülke genelinde yerel bankların yanı sıra uluslararası bankalar da vardır.

Portekiz’e Nasıl Taşınırım?

Portekiz’e taşınmak, orada yaşamak, hatta Portekiz vatandaşlığı almak için çeşitli yatırım ya da bağış yöntemleri vardır. Bunlar; konut ya da ticari gayrimenkulüne, çeşitli fon ya da tahvillere yatırım yapmak ve sermaye transferi yapmak, iş kurarak istihdam yaratma, bilimsel araştırmalara yatırım yapmak ve sanat ve kültür miraslarına yatırım yapmak olarak sıralanabilir. Bu süreç içerisinde destek alacağınız Otto Investing hem zamanınızı hem de fazla para harcamanızı engelleyecektir.

Portekiz Emeklilik yaşı kaçtır?

Portekiz’de emeklilik yaşı 66’dır. Ayrıca emekliliğin en güzel şekilde yaşanabileceği başlıca ülkelerdendir.

Portekizde Yaşam standartları nasıldır?

Portekiz’de asgari ücretle çalışan bir kimse geçim sıkıntısı çekmeden mütevazı bir hayat yaşayabilir. Diğer Avrupa ülkelerine göre kişisel gelirleri daha düşük olsa da yaşam maliyetleri açısından birçoğuna göre çok daha düşüktür

Portekiz Pahalı mı?

Portekiz’in gelir gider dengesi birçok Avrupa ülkesine göre çok daha iyidir. Türkiye fiyatlarıyla kıyaslandığı zaman neredeyse iki kat daha ucuzdur. Bu yüzden Portekiz’deki hayat orada yaşayanlar için pahalı denilemez.

Portekizde Nereden ev alınır?

1 Ocak 2022 yılı itibariyle Lizbon, Porto, Algarve gibi bölgelerde yabancı yatırımcılar için konut satışı durdurulmuştur. Ama biraz daha iç kesimlerde ya da Azores veya Maderia gibi özerk bölgelerde gayrimenkul alınabilir.

Portekiz de Ne İş Yapılır?

Hizmet sektörü ülkedeki ihtiyacın yaklaşık %80’ini karşılamaktadır. Bunun yanı sıra 2015 yılı sonrası yapılan yatırımlarla teknoloji, bilim, finans ve danışmanlık alanlarında işe alımlar ciddi oranda artış göstermiştir.

Portekiz’de yaşayan biri vizesiz seyahat edebilir mi?

Evet! Portekiz’de ikamet eden biri tüm Schengen ülkeleri dahil olmak üzere toplamda 138 ülkeye seyahat edebilir.

Portekize taşınmak için hangi adımları izlemeliyim?

Değişken olan kişisel kriterler nedeniyle bunun belli bir listesi yoktur. Portekiz göçmenlik kurallarına göre, hangi vize ve oturma izinlerinin gerektirdiği standartları öğrenebilirsiniz. Ardından zevkinize ve bütçenize uygun bir gayrimenkul bulmalısınız. Bunu isterseniz online, isterseniz Portekiz’de yetkilendireceğiniz bir avukatlık bürosu aracılığıyla da yapabilirsiniz.

Portekiz’de nasıl oturma izni alabilirim?

AB dışında yaşayan birinin Portekiz’de oturma izni alması için evlilik, aile birleşimi, eğitim, iş, yatırım, emeklilik yollarıyla vize başvurusu yapıp, oturma izni talep edilebilir.

Çifte vergilendirme yasası hangi ülkeleri kapsıyor?

Burun Adaları, Şili, Çin, Kolombiya, Hırvatistan, Küba, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Doğu Timor, Estonya, Etiyopya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Gürcistan, Yunanistan, Gine-Bissau, Hong Kong.

Macaristan, İzlanda, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İsrail, İtalya, Fildişi Sahili, Japonya, Kuveyt, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Makao,Malta, Meksika, Moldova, Karadağ, Fas, Mozambik, Hollanda, Norveç, Umman, Pakistan, Panama, Peru, Polonya, Romanya, Rusya, San Marino, São Tomé ve Principe, Suudi Arabistan, Senegal, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Katar , İsveç, İsviçre, Tunus, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Ukrayna, Uruguay, Venezuela, Vietnam

Portekiz Güvenli midir?

Portekiz, Global Yaşam Kalitesi sıralamasında 4. sıradadır. Ayrıca dünyanın en güvenli şehirleri listesinde de yer alır.

Portekiz Resmi Devlet Sitesi : https://eportugal.gov.pt/