Ab Pasaportu Avrupa Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Ab pasaportu, Avrupa vatandaşlığı hakkına sahip olmak için verilen bir belgedir. Bu pasaporta sahip olan vatandaşlar bazı özel haklara sahip olduğu için oldukça ayrıcalıklıdır. Özellikle de Avrupa Birliği ülkelerinde serbest bir şekilde ikamet etmek ve dolaşmak bu pasaporta sahip kişiler için geçerlidir.

Bu haklara sahip olmak için öncelikle Avrupa birliği ülkelerini, nasıl başvuru yapıldığını ve alternatif seçenekleri bilmekte fayda var. Bu konulara hâkim olduğunuz zaman daha kolay bir şekilde başvuru yapabilmeniz mümkündür.

1

Avrupa Birliği Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Ab pasaportunun sağladığı ayrıcalıklar sayesinde Avrupa vatandaşı olmak isteyen pek çok kişi vardır. Bu noktada yapılması gereken başvurular ve işlemler söz konusudur. Avrupa birliği vatandaşlığı kısaca, Avrupa birliği bünyesinde yer alan ülkelerin vatandaşlarının ulusal kimliklerine ayrıcalıklı haklar tanınmasıdır. Ülkemizde de Avrupa Birliği vatandaşı olmak isteyen pek çok insan vardır.

Günümüzde özellikle de çocuklar için bu vatandaşlık alınmaktadır. Hem çocuklarınızı hem de kendinizin geleceğini ve önemli haklarını bu pasaportla güvence altına alabilirsiniz. Bu noktada Ab vatandaşı nasıl olunur? sorusu sıkça gündeme gelmektedir. Avrupa birliği vatandaşlığı, Avrupa birliği ülkeleri tarafından verilir. 27 bağımsız devletten oluşan Avrupa birliği ülkeleri aşağıda listelenmiştir:

  1. Fransa
  2. İsveç
  3. İtalya
  4. Almanya
  5. Avusturya
  6. İspanya
  7. Belçika
  8. Danimarka
  9. Estonya
  10. Kıbrıs
  11. Romanya
  12. Portekiz
  13. Malta
  14. Polonya
  15. Bulgaristan
  16. Çek Cumhuriyeti
  17. İrlanda
  18. Hollanda
  19. Finlandiya
  20. Yunanistan
  21. Macaristan
  22. Hırvatistan
  23. Lüksemburg
  24. Slovakya
  25. Slovenya
  26. Litvanya
  27. Letonya

Bu ülkeler hemen değil, zamanla Avrupa Birliği’ne katılarak vatandaşlarına ayrıcalıklı hakları sağlamışlardır. Avrupa pasaportu almak isteyen kişiler bu ülkelerden birine başvurarak tanınan ayrıcalıklı haklardan yararlanabilmektedir.

Günümüzde ise Türkiye vatandaşları Portekiz Golden Visa programıyla Avrupa vatandaşı olma hakkına sahip olabilmektedir. Bu programdan yararlanabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak ve Portekiz’de belli bir tutarda yatırım yapmak gereklidir.

Portekiz Golden Visa’dan yararlanmak için minimum 280.000 Euro yatırım yapılması gerekmektedir. Diğer bir şart ise adli sicilin temiz olmasıdır. Bu şartlar sağlandığında Portekiz’e başvuru yaparak Avrupa birliği vatandaşı olma hakkına sahip olabilirsiniz.

2

AB Pasaportu Avantajları Nelerdir?

Avrupa pasaportu hem Avrupa’da ücretsiz eğitim hem de geniş iş fırsatı seçeneklerinden yararlanmayı sağlayan avantajlı bir belgedir. En önemlisi de Avrupa vatandaşı için geçerli olan hakları pasaporta sahip olur olmaz sizin için de geçerli olacaktır. Söz konusu olan Ab pasaportunun sağladığı avantajlar şunlardır:

AB pasaportuna sahip olan kişi Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahiptir.
Aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinde istedikleri süre boyunca ikamet edebilirler.
Avrupa’daki pek çok farklı ülkeyi görmek ve keşfetmek kültürel ve sosyal etkileşimi artırır.
AB pasaportuna sahip olmanın en büyük avantajlarından biri de kariyer kapılarını açmaktır. Uluslararası firmalarda çalışarak kimliğinizi güçlendirebilirsiniz.
İstediğiniz işi kolayca seçebilirsiniz.
Sadece iş alanında değil ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda da Avrupa Birliği ülkelerinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Böylece ilgi ve yeteneklerinize göre bir iş bulabilirsiniz.
Eğer zaten bir mesleğiniz varsa Avrupa Birliği ülkelerinde bu mesleğinizi icra ederek daha yüksek gelirler elde edebilirsiniz.
Kültürel, kişisel gelişim, maddi ve kariyer açısından daha prestijli bir konuma sahip olabilirsiniz.

Tüm bu avantajlardan Ab pasaportuyla yararlanmanız mümkündür. Günümüzde pek çok kişi Ab pasaportu alarak hem ailesini hem de kendini birçok açıdan güvence altına almaktadır. 18 yaşınızı doldurmanız durumunda medeni durumunuz ne olursa olsun bu pasaporta sahip olabilirsiniz.

3

Avrupa Birliği Nedir ?

Avrupa Birliği, 27 ülkeden oluşan ve vatandaşlarına ayrıcalıklı haklar tanıyan bir örgütlenmedir.  7 Şubat 1992 yılında imzalanan Maastricht Antlaşması 1993 yılında yürürlüğe girerek Avrupa Birliği’ni oluşturmaya başlamıştır. Dünya üzerinde ayrıcalıklı haklar tanıyan Avrupa Birliği’nin temel amacı  ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan kalkınmayı sağlamaktır.

Avrupa Birliği edinilen son nüfus verilerine göre 446,8 milyon vatandaştan oluşuyor. Her sene daha fazla bir nüfus artışının olduğunu gözlemlemek mümkün. Kendine ait bir bayrağı olan Avrupa Birliği dünya üzerinde kendini güçlü bir şekilde temsil etmektedir. On iki altın yıldızdan oluşan bayrağıyla aynı zamanda bütünselliği ve mükemmelliği de temsil etmektedir.

Şu an 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği’ne ülkeler hemen katılım sağlamamıştır. Zamanla genişleyen bu siyasi güçlü birliğe katılmak için aday ülkeler vardır. Son 10 yılda Avrupa Birliği’ne katılma hakkına sahip olan ülkeler arasında Hırvatistan yer almaktadır. Tüm bu özelliklere sahip olan Avrupa Birliği, kendi milletlerine sağladığı ayrıcalıklı haklarıyla dünya üzerinde farkını ortaya koyuyor.

Ab Pasaportu Ne İşe Yarar?

Ab pasaportu, kişinin herhangi bir kısıtlama olmadan ve izin almadan istediği ülkede çalışma, eğitim görme, gezme ve yaşama haklarından yararlanmasını sağlar.

Avrupa Birliği Vatandaşları İstediği Ülkede Yaşayabilir Mi?

Avrupa Birliği vatandaşları, tüm Avrupa Birliği ülkelerde yaşama hakkına sahiptir.

AB Vatandaşları Vizesiz Hangi Ülkelere Gidebilir?

AB vatandaşları, Avrupa Birliği’nde yer alan tüm ülkelere vizesiz olarak gidebilir.

Avrupa Birliği Vatandaşlığı Kaç Para?

Portekiz Golden Visa kapsamında en az 280.000 Euro yatırım yapma karşılığında Avrupa Birliği vatandaşlığı alınabilmektedir.

AB Uyumlu Sağlık Pasaportu Nasıl Alınır?

AB uyumlu sağlık pasaportu dijital sağlık uygulaması olan E-nabız üzerinden alınabilir. Bunun için E-nabız uygulamasına giriş yaptıktan sonra Covid-19 menüsüne gitmelisiniz. Burada AB uyumlu sağlık raporu kısmından istenen bilgileri doldurarak dijital sağlık pasaportunuzu oluşturabilirsiniz.

AB Vatandaşlığı Kaç Yılda Kazanılıyor?

AB vatandaşlığının kazanılma süresi başvurulan ülkeye göre farklılık gösterir.