Balayı Fikrinden Portekiz Vatandaşlığına Giden Yol

‘’KVKK gereği kişilerin gerçek isimleri kullanılmamıştır.Kabul etmeleri halinde , sizleri eski danışanlarımız ile görüştürebiliyoruz.’’

Kemal’in İstanbul’da geniş kapsamlı alım-satım ve kiralama hizmeti veren bir gayrimenkul şirketi vardır. Yılın hemen her günü oldukça yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kendisine vakit ayırabildiği zamanlarda işlerden uzaklaşabilmek için yılda bir kere Antalya ya da Muğla gibi tatil bölgelerine gider.

2020 Mayıs ayında Antalya tatili sırasında Serap’la tanışır. Serap, özel bir havayolu şirketinde kabin memuru olarak çalışmaktadır ve otelde sadece bir gece kalacaktır. İkisi de İstanbul’da yaşamaktadır. Ortak yönleri, zevkleri ve en önemlisi de birbirlerinden etkilenmeleri, onları İstanbul’da da sık sık bir araya getirir. Birbirlerine karşı ilgileri artar ve ilişkilerinin 1. yıldönümünde evlenirler.

‘’Serap’ın hayali hayatımızı değiştirdi.’’

Balayı için Avrupa ülkelerinden tarihi mimarinin ve kumsalların bol olduğu bir ülke seçmek isterler. Ayrıca İstanbul gibi keşmekeş bir şehirden daha sakin bir yer aramaktadırlar. Serap, önceden de iş için gittiği Portekiz’i önerir. Portekiz, yaşam standartlarının yüksek olduğu ve istediği Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edilebilecek bir ülkedir.

Ayrıca mimarisi, sosyoekonomik şartları, gelir düzeyi ve suç oranının en düşük olduğu Avrupa ülkesidir. Bir gün orada yaşama hayali kurduğu Portekiz’de ısrarcı olur. Kemal eşinin bu teklifini ikiletmez ve Portekiz tatil seçenekleri hakkında araştırma yapmaya başlar.

Araştırmaları sırasında istemsizce eşinin yaşam hayali kurduğu ülkenin yaşam standartlarını araştırırken bulur kendini ve oldukça dikkatini çeker.

‘’Balayı bizim için araştırmalarımız doğrultusunda mazeret haline geldi. Birçok araştırma yaptık ve Otto Investing ile yaptığımız görüşmeler doğrultusunda karar verdik. Asıl balayımızı Portekiz’e taşındıktan sonra yaptık.’’

Portekiz Fon Yatırımı Seçenekleri

İnternet üzerinden yaptıkları araştırmalara göre çeşitli yatırım yolları vardı. Bu seçeneklerden biri Portekiz Yatırım fonlarıydı. Seçecekleri yatırım fonu için net 500.000€ yatırım yapmaları gerekiyordu. Doğru bir fon türü ve yatırım aracı seçilmesi durumunda yıllık yüzde 3 ila 7 gibi bir kar elde edilebilirdi.

-Kapalı fonu tercih etmeleri durumunda 7 ila 8 yıl gibi bir süre paralarını çeşitli sektörlerdeki yatırım fonu şirketine bağlamaları gerekiyordu. Bunun oldukça riskli ve teferruatlı bir yol olmasının yanı sıra, hayallerine ulaşmaları için bu kadar zaman beklemek istemiyorlardı.

-Açık fonlarda, Portekiz Borsasında işlem gören firmalara SPK lisanslı kurumsal şirketlerin profesyonel fon yöneticileri tarafından yapılan yatırımlar işlem görür ve istendiği zaman satış talimatıyla elde edilen karla nakde çevrilebilir ve çıkış yapılabilir.

-Bir diğer fon ise, anapara korumalı yatırım fonuydu. Her ne kadar bu yatırım türünde anaparaları korunsa da paralarını fonlara yatırmak yerine direkt evlerine yatırarak hayallerine kavuşmayı düşündüler.

Yatırımcının eşinin olması durumunda + %50, 18 yaşından küçük çocuğunun olması durumunda + % 30 ek beyan edilmesi gerekir. Bu rakamlar her yıl artış göstermektedir ve Golden Visa kapsamında 5 yılın sonuna kadar bu meblağlar beklenir.

İlk gelir beyanı için Portekiz’de açılacak bir banka hesabında yatırımcı ve aile üyeleri için toplam meblağın hazırda bulunması gerekir. 18 – 24 yaş arası çocuklarda gelir beyanının yanı sıra Portekiz hükümeti çocuğun Portekiz’de üniversite okumasını şart koşar.

Kemal için bu seçenek oldukça makul gözüküyordu. Ama gayrimenkul ofisinin geçtiği yıllardaki gelir-gider dengesine baktığı zaman emlak fiyatlarının yükseldiğini ama çalıştığı bölgede alım oranlarının düştüğünü gördü. Bu onun için risk demekti. Bu yüzden bu seçeneği de askıya alarak direkt gayrimenkul alımını düşündü. Bu konuda profesyonel desteğe ihtiyacı vardı. Yaptığı araştırmalar sonucunda Otto Investing’le iletişime geçti ve tüm seçeneklerini değerlendirdi.

‘’Her zaman hayalim sıcak Avrupa ülkelerinden birinde tatil yapmaktı. Serap olmasaydı bu hayali tatilden öteye geçiremezdim.’’

Durum Tespiti ve Kemal-Serap Çiftinin Seçimi

Kemal ve Serap Otto Investing’e geldiği zaman ne istediklerini biliyorlardı ama nasıl bir yol izleyeceklerinden emin değillerdi. Amaçları; hayallerini ve hayatlarının geri kalanını dış yatırıcımlar için Avrupa’nın gözdesi olan Portekiz’de yaşamaktı.

Bunun için önlerindeki seçenekleri değerlendirmişlerdi ve gayrimenkul yatırımıyla Portekiz vatandaşlığı almaya karar verdiler. Bu yol, onların hayallerine ulaşması için en kestirme, risksiz ve en basit yoldu.

‘’Doğru bir karar vermemiz, detaylı bilgi edinmemiz ve işlemlerimizi adımıza halletmesi için profesyonel ve tecrübeli bir kurumla çalışmamız gerekiyordu.’’

Gayrimenkul Yatırımı Yoluyla Portekiz Golden Visa Almanın Avantajları:

1

Serbest Dolaşım

26 Schengen ülkesine serbest erişim sağlanabilir
2

Ülkede Kalma Süresi

Her yıl minimum yedi gün ülkede bulunma zorunluluğu vardır. Bu minimum gün sayısı, diğer Avrupa ülkelerinde daha yüksektir
3

Yaşama – Çalışma Hakkı

Yatırımcının aile fertlerinin yaşama, çalışma-iş kurma, oturma hakkı verilir
4

Sağlık İmkanları

Sağlık imkanlarından ücretsiz olarak faydalanılır (ilk 3 ay her bir aile ferdi için 400€ değerinde sağlık sigortası zorunluluğu gerekmektedir)
5

Aile Birleşimi

Portekiz ve AB ülkeleri içerisinde aile birleşim hakkı verilir
6

AB Vatandaşlığı

İlk iki yıl geçici oturma kartına sahip olunur, daha sonraki iki yıllık periyotlarla kart yenilenir. 5. yılın sonunda kişiler tüm yasal gereklilikler tamamlandığında temel Portekizce sınavını başarıyla geçtiği taktirde kalıcı vatandaşlık hakkına sahip olurlar.
7

Kira Geliri

Yatırımcının Portekiz’e hemen taşınmaması durumunda satın alınan gayrimenkul kiraya verilebilir, Portekiz emlak seviyeleri doğrultusunda (2021 yılının ilk üç ayında yüzde 17,4 oranında artış göstermiştir. Konutun satış artışı ise; yüzde 87,8 oranında artmıştır. Vatandaşlık için yatırım yapan kişi ilk 5 yıl, yani vatandaşlığını alana kadar yatırımını satamaz, satarsa vatandaşlık hakkını kaybeder) kar edebilir.

Golden Visa Gayrimenkul Yatırım Süreci

– Bütçe doğrultusunda bir gayrimenkul satın almak:

Portekiz vatandaşı mutlu çift

-İşlemlerin başından sonuna kadar devam ederek tüm hukuki işlemleri yürütecek olan Portekiz’de hizmet veren kurumsal bir avukatlık bürosuyla anlaşma imzalanır. Ayrıca hukuk bürosu beş yıllık vergi temsilciliği hizmetini de sağlayacaktır. Bu avukatlık hizmeti Otto Investing aracılığıyla elde edilir,

Yatırımın yapılabilmesi için Portekiz’de banka hesabı açılır ve minimum yatırım bedeli ile masrafların tutarı banka hesabına aktarılır
Noter huzurunda vekalet verilen avukat ya da asıl yatırımcı satın alım işlemini gerçekleştirir.
Portekiz’de geçerli olacak vergi numarası yani NIF görevlendirilen avukat aracılığıyla ya da asıl yatırımcı alır. 1-2 hafta sürer.
Yatırım gerçekleştikten sonra avukat ya da asıl yatırımcı Golden Visa başvurusunu yapar, ardından da aile birleşim yoluyla aile fertlerinin girişi yapılır.
Golden Visa başvurusunun ardından dosya SEF (Portekiz Sınır ve Yabancılar Bürosu) tarafından değerlendirmeye alınır. Ön onay 3 ila 4 ay arasında sürmektedir.
Otto Investing’in koordinasyonuyla, SEF tarafından ön onayın gelmesi halinde, görevli avukat biyometrik randevu oluşturur. Randevunun tüm detayları en az 2 ay önceden belirlenir ve yatırımcıya iletilir. En fazla 2-3 gün süreyle işlemler tamamlanır. Bu randevuya Golden Visa başvurusu yapan tüm aile fertleri gelmelidir.
Randevudan 4-5 ay sonra onay gelir ve ilk iki yılda geçerli olacak ve sonraki iki yılda yenilenecek olan geçici oturum kartları avukat tarafından yatırımcıya ulaştırılır. Bu süreci tamamen avukat yönetir.
Beş yıllık sürenin sonunda Portekiz vatandaşlığına başvurma hakkı kazanılır ve A2 (temel) seviyesinde Portekizce dil yeterlilik sınavında başarılı olunması durumunda vatandaşlık kazanılır.
Gayrimenkulün seçilmesi halinde tapu devri randevusu oluşturulur ve kalan ödemeler yapılarak tapu belgeleri edinilir.

Golden Visa Gayrimenkul Yatırımı İçin Gereken Evraklar

Sonuç

Kemal ve Serap, Beşiktaş’taki evlerini satarak Otto Investing’in çalışanları aracılığıyla istedikleri şehir olan Lizbon’da kendilerine mükemmel plajlara yürüme mesafesinde 354.000€ değerinde geniş bir daire seçtiler. Portekiz’e yerleşebilmek için İstanbul’daki işlerini de ayarlamaları gerekiyordu.

Bu süre boyunca evlerini bir yıllığına kiraya vererek ek gelir elde ettiler. 1 yılın sonunda yeni evlerine taşınarak her yıl Avrupa ülkelerine tatile giderek yüksek masraf yapmak yerine evlerini Avrupa’da bir tatil yerine taşımış oldular.

Bunun yanı sıra Kemal, İstanbul’daki şirketine bağlı olarak Lizbon’da bir ofis açtı ve Serap’la beraber şirketi yönetmeye devam ettiler. Portekiz hükümetinin yabancı yatırımcılara sağladığı düşük vergi imkanlarından da yararlandılar.